latinica  ћирилица
26/06/2022 |  11:41 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Додик: Операција Коридор кључни тренутак за Српску (ФОТО/ВИДЕО)

Херојска Војска Републике Српске прије 30 година пробила је "Коридор живота" и спојила Српску са Србијом, што је био кључни тренутак у њеном настанку, развоју и постојању, изјавио је српски члан Предсједнштва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Да није било битке за Коридор и да нисмо успјели, питање је да ли би било Републике Српске. И то је нешто што је било неопходно учинити након свега оног што смо преживљавали у бањалучкој регији, Републици Српској Крајини - истакао је Додик на обиљежавању 30 година од операције Коридор.

Додик је подсјетио да је "непријатељ, здружен заједно са муслиманима и Хрватима и великим силама које су тада одредиле ко је кривац у рату, а то смо по њима, наравно, били ми, хтио да нас затвори и доведе у позицију безнађа и учини или да се иселимо, предамо, асимилирамо или нешто друго, али у томе нису успјели".

- Али, имали смо генерале Талића, Симића, Келечевића, војску, полицију. Имали смо државну власт која је већ функционисала јер је Република Српска формирана 9. јануара. Донесене су одлуке које су морале да буду и као што и сами видите, оно што је тада мање – више био дио овог Коридора данас је Република Српска - поручио је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска је једини услов нашег опстанка.

- Док живи и док се види Република Српска, овдје ће живјети Срби. Онда када не буде Републике Српске, пишите да почињу исељавати. Али, љубав коју 30 година имамо према Српској недвосмислено говори једно нама, а то је да смо показали способност да одбранимо мир. Мало је историјских тренутака око Срба да нису рат који су добили изгубили у миру. Република Српска је доказ да смо у миру очували Републику Српску - рекао је Додик.

Додик је поручио да поред свих најезди које нису биле мале и он може томе да посвједочи, Република Српска је остала окрњена, али Република Српска која чека једно ново вријеме које нам неумитно долази, у којем мора да се снађе и да доноси тешке и важне одлуке.

- Република Српска је овдје, она је факат, зато стално наваљују на њу и желе да је умање, и стално међу нама траже оне с којима би то урадили. Република Српска је и требала, по мојој визији, по мом размишљању да чека вријеме сложених, усложљених међународних околности и да онда буде своја на своме - изјавио је Додик.

"Одласком Меркелове Запад више нема лидера"

Додик је додао да данас свијет није онај који је био прије десет година и да је постало проблематично.

- Многи се данас у свијету питају шта нам би, зашто смо дошли у ову ситуацију, докле ће ово да траје, како ћемо се извући из овог, ко треба то да уради? Оно што је дефицит на Западу је дефицит лидера. Одласком Меркелове Запад више нема лидера - истакао је Додик.

Додик је нагласио да су "једини моћни и велики лидери на глобалном нивоу данас руски предсједник Владимир Путин и кинески предсједник Си Ђинпинг".

- Остали покушавају да неким тек стартованим или недовршеним политичарима граде безбједност енергетску и сваку другу Европе, па су дошли у позицију да већ данас по великим градовима Европе гледате колоне незадовољних људи који протествују против тога. Говорили су да им не треба руски гас, да им не треба руска нафта. Одједном добијамо далеко веће цијене. И ми смо ти који морамо да трпимо због тога. Ово што имамо повећане цијене је зато што Европа има лоше политичаре. Довело нас је у позицију да су цијене нафте на европском тржишту, на укупном тржишту отишле високо горе. И ми то наравно сада трпимо - прецизирао је Додик.

"Неодржив живот у БиХ"

Додик је увјерен да ће веома брзо доћи вријеме за битну одлуку овог народа.

- Никада нисмо одустали од тога да Република Српска буде оно што је била 9. јануара 1992. године. Ми смо Републику формирали као своју државу и то је оно што нама треба. А ово опбиљежавање је само потврда да смо спремни да издржимо, трпимо и дочекамо - рекао је Додик.

Додик сматра да је "нама живот неодржив у БиХ".

- У Републици Српској трпимо због БиХ свих ових година. Велики су 1995. године одлучили да кажу да морамо заједно, а само неколико година прије тога разбили су Југославију у којој су доминантни били Срби, Хрвати и муслимани и онда су нас све стрпали у БиХ - навео је Додик.

"Како је могуће да БиХ уведе санкције Русији кад је Русија гарант Дејтонског споразума?"

Додик је поручио да је поносан што је видио Пуитна прије седам дана.

- И када сам му говорио о овим нашим стварима, и како ја видим ситуацију у име нас, онда ми је рекао само једно, а то је да они не напуштају пријатеље - рекао је Додик.

Он је истакао да су Руси ти који су кроз историју показали да нам нису нанијели ниједно зло.

- Некима међу нама се диже коса на глави када се прича о Русима. Зашто? Кад је Британија хтјела да у Уједињеним нацијама каже да смо ми геноцидан народ, Руси су дошли у УН и рекли "Није. Ево вето." И шта сад ми треба да уводимо санкције због тамо неких фрустрираних политичара по Западној Европи? Како је могуће да БиХ уведе санкције Русији кад је Русија гарант Дејтонског споразума? - истакао је Додик.

"БиХ чека кандидатски статус да би овдје и даље странци одлучивали"

Додик је истакао да су онда "почели да тврде како Република Српска кочи европски пут".

- Били смо неки дан у Бриселу и предсједник Европског савјета Шарл Мишел каже: "Дајте да се нешто договоримо, да ја могу да изађем пред лидере ЕУ и причам о томе да имамо неки договор". И онда они приме Украјину, а нама кажу да чекамо. А знате зашто? Зато да би овдје странци и даље одлучивали, да би Кристијан Шмит и не знам ни ја ко и три судије Уставног суда одређивали нама судбину - поручио је Додик.

Према његовим ријечима, нама је увијек било важно да сачекамо вријеме.

- Први пут у историји, бар мени познатој, Срби чекају вријеме. Морамо да будемо стрпљиви да разумијемо вријеме. Само они народи који буду способни да разумију ово вријеме и сачекају тренутак знаће. Европа неминовно долази у конфузији, до својих унутрашњих проблема. Молим се Бог да поново у Америци дође Доналд Трамп - рекао је Додик.

"Срби немају слободе без државе"

Додик је поручио да није напустио основне вриједности наше борбе.

- Био сам официр Војске Републике Српске до 1993. године када је парламентом одлучено да сви посланици, а ја сам био посланик Народне скупштине од почетка Републике Српске и једини сам из те генерације који је још остао на политичкој сцени, онда су рекли да је наша ратна обавеза парламент. Ја нисам спреман да издам те људе, те вриједности, знам шта је било свима нама, једино на памети је била држава. Срби немају слободе без државе, само држава може гарантовати слободу - поручио је Додик.

Додик је нагласио "да нема Републике Српске, не би овдје било ни Срба".

- Погледајте како живе у ФБиХ, у Црној Гори, како се сналазе и како живе у Хрватској и колико их има. У Словенији не дозвољавају ни да се квалификујемо као национална мањина, а камоли нешто друго. Погледајте на Косову и на многим другим мјестима. Гарант слободе српског народа је држава, Република Српска и ми је живимо и живјећемо као држава - изјавио је Додик.

"Мора се вјеровати у Републику Српску"

Додик је додао да и Република Српска има двије државе, Србију и Републику Српску.

 - Ми не рушимо ништа само нећемо да живимо у ономе што нема успјеха, у БиХ многи говоре као пропалој, недовршеној земљи. Немојте вјеровати оним међу нама који говоре како треба сарађивати. Ми и ми хоћемо сарадњу, али немогуће да се сваки дан тражи нешто од Републике Српске да да. Зауставили смо их задњих десет година и зауставићемо. Успјех наше државе, успјех наше слободе је у томе да зауставимо пренос на ниво БиХ. Који је смисао да праве БиХ за Србе, да направе Сарајево и јачају као централни главни град из којег је отишло 150.000 Срба? У чему је смисао за Србе? Не може. Има Дејтонски споразум који је рекао шта може да се ради на нивоу Сарајева и ништа више - рекао је Додик.

Додик је истакао да сад више није спреман да каже ни мање.

- То ћемо одредити како ћемо даље. У том погледу вас завјетујем да будете политички, друштвено одговорни, да будете и разумијете ово вријеме. Многи од нас имају своје потешкоће, срећем многе људе, али морате да разумијете да ови са Запада који долазе покушавају да вас разувјере. Они не желе да вас увјере у њихове вриједности него желе да вас увјере да не вјерујете у ништа, а кад не вјерујете у ништа онда је то први корак да не вјерујете у Републику Српску. Њој се мора вјеровати, без обзира колко је некоме тешко било - нагласио је Додик.

"Република Српска једина има потенцијал да заштити Србе на овим просторима"

Додик је истакао да Република Српска једина има потенцијал да заштити Србе на овим просторима.

- Ја нисам против муслимана, ето њима њихова Федерација, али пустите нас овдје. Зашто нас заустављате да градимо Бук-бијелу, зашто нас заустављате да градимо аеродром у Требињу? Из никаквог разлога нам праве процедуралне проблеме, то је само показатељ како би се то дешавало и шта би овдје било за 30 наредних година да нема Републике Српске. Била би празна љуштура у којој би још по који старац овдје ходао. Кад би се Срби раселили долазили би овдје на неке светковине и све то било, а успут би уселили и ове муслимане који долазе из арапских земаља који долазе као мигранти - рекао је Додик.

Додик је поручио да је и сада поносан на одлуку коју су он и предсједница Српске Жељка Цвијановић донијели прије пет година и када су рекли да нема мигрантских кампова у Републици Српској.

- Власт БиХ је прије четири - пет година донијела одлуку да се камп направи у Бијељини, Бањалуци и Трнову, а ми смо рекли да не може. Данас би гледали много ствари које гледају они по Бихаћу, иако имају исту вјеру, не могу никако заједно - изјавио је Додик, додавши да се овдје сваки дан мора бранити република.

"Цијена струје остаје на ниском нивоу"

Говорећи о економско - солцијалној ситуацији, Додик је навео да зна да ствари нису као прије годину дана.

- Инфлација је отишла, инфлација је индукована. Ми покушавамо да мјерама које су могуће суверено владамо цијенама електричне енергије. Задржаћемо цијене електричне енергије на ниском нивоу, али она опет мора бити економична. Ако је порасла нафта, онда значи и трошкови производње електричне енергије у термоелектранама расту. Тога морамо бити свјесни. Али она ће остати најнижа у Европи. Најнижа за наше људе. Наша политика је нашим људима јефтина струја, а ово што имамо вишка извозимо и правимо баланс у којем ипак имамо позитиван биланс. То је оно што радимо, настављамо и градићемо поново Републику Српску - рекао је Додик.

"Ауто-пут Бањалука - Београд биће посвећен пробоју Коридора"

Додик је нагласио да је "завјет људи који воде Републику Српску да се изгради ауто-пут Бањалука – Београд".

- Тај ауто-пут ће бити посвећен пробоју Коридора. Тај пут 9. јануар, како смо га назвали, биће завршен у наредних четири - пет година. У наредних мјесец дана кренућемо са једном дионицом, то је од Раче па до Бијељине и наставити одавде да градимо даље - казао је Додик.

Додик је истакао да се ту неће стати јер "Република Српска сва припада нама, градимо и договарамо ауто-пут даље".

- Од Вишеграда гдје ће доћи ауто-пут из Србије један крак ће ићи према Источном Сарајеву, други иде према Требињу. Када то урадимо, Република Српска добија конфигурацију коју смо жељели и она ће бити далеко развијенија. Људи долазе великим путевима, ауто-путевима, а малим једва чекају да оду. И зато ми градимо ауто-путеве, и то ће бити оно што желимо - нагласио је Додик.

Додик је поручио да је увјерен да само окупљање Срба око идеје која се зове Република Српска, гарантује нашу слободу.

- Увјерен сам да зато треба да се жртвујем и ја. Ја ћу то чинити док живим. Шта год градио, мој завјет је Република Српска по сваку цијену - закључио је Додик.