latinica  ћирилица
26/06/2022 |  12:15 ⇒ 15:31 | Аутор: Б92

Србија добила још један аеродром

Аеродром Росуље код Крушевца данас је свечано отворен за авио-саобраћај, у присуству предсједника Србије Александра Вучића.
Аеродром Росуље код Крушевца (фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Аеродром Росуље код Крушевца (фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Вучић је, током посјете Расинском округу, обишао радове на изградњи дионице ауто-пута Појате-Прељина названог Моравски коридор, а затим је присуствовао отварању аеродрома.

Аеродром Росуље моћи да користе мали авиони, спортска и бизнис авијација.

У опремање аеродрома уложено је 478 милиона динара, а очекује се да ће допринијети јачању туризма, али и већем доласку грађана Србије из Швајцарске, Њемачке, Аустрије, да дођу у свој Крушевац.

Директор Аерордрома Србије Михајло Здавковић је објаснио је да ће авиони АТР моћи да користе аеродром тек у другој фази, као и да су Росуље један од најљепших аеродрома тог типа у земљи.

Аеродром Росуље се простире на површини од 40 хектара и уз аеродромску зграду и хангар посједује рулну стазу и писту дужине 820 метара.

Носиће кодну ознаку 2Б, што значи да ће на њега моћи да слијећу авиони с распоном крила до 24 метра, у шта спадају спортски и мањи авиони попут пајпера, цесне, мањег лир џета, ласте и сличних летјелица које имају до 10 сједишта.