latinica  ћирилица
26/06/2022 |  12:27 ⇒ 27/06/2022 | 07:28 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Пробијањем Коридора удахнут је живот Републици Српској (ФОТО/ВИДЕО)

Пробијањем Коридора удахнут је живот Републици Српској, изјавила је предсједница Српске Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановић је истакла да "ова величанствена операција заузима посебно мјесто у колективном сјећању нашег народа".

- Операција Коридор је симбол херојске борбе, опстанка и останка на овим просторима. Цијена слободе је била превисока, како на овом, тако и на многим другим мјестима широм Српске. Она је вјечни подсјетник на подвиге које смо у стању постићи онда када смо сложни, јединствени, окупљени око националних интереса и наше Републике Српске. Зато морамо заједнички да бранимо оно за шта изборили најбољи у српском народу - рекла је Цвијановић на обиљежавању 30 година од операције Коридор.

Предсједница Српске је поручила да је "наша трајна обавеза и да се окупљамо на овим мјестима која су камен темељац Републике Српске".

- Треба да научимо младе нараштаје да поштују жртве и да буду загледани у будућност, а поносни на прошлост, баш као што смо и ми данас поносни на нашу Републику и наше заједничке подвиге. Операција Коридор је један од најсјајнијих - нагласила је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Она је истакла да је потребно да "у овим изазовним временима сложно станемо иза најважнијих националних интереса и јасно подвучемо заједничке црвене линије".

- Линије испод којих никад ни по коју цијену нећемо ићи, колико год да су снажни напади и притисци са којима се суочавамо - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је подсјетила да је прошло 30 година од најважније битке у Одбрамбено-отаџбинском рату и три деценије дуге историје Српске.

- О њеном значају писали су и говорили многи историчари, официри, генерали, али и обични храбри борци који су је у највећој мјери изнијели на својим плећима. Али, осим историјских записа и драгоцјених свједочења учесника, о значају операције Коридор најупечатљивије говори њен назив који се удомаћио у народу и гласи - битка за живот. Операција Коридор је била управо то. Битка за живот, за опстанак, за тек рођене бебе у бањалучком породилишту којима су тадашњи свјетски моћници ускратили право на кисеоник, а тиме и на живот - нагласила је предсједница Српске.

Цвијановић је истакла да су посљедице смртоносне ваздушне копнене блокаде западног дијела Српске биле страшне, а оне најстрашније мјериле су се трагично угашеним животима наших 12 звјездица.

Операцијом "Коридор" успостављена је веза Српске са Србијом и Српска је добила компактну територију. Извеле су је снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Одлука о пробоју Коридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се деблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било око милион и по становника.

Директан повод за акцију "Коридор живота" била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са остатком Српске и Србијом.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији "Коридор" погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.