latinica  ћирилица
26/06/2022 |  12:54 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Патријарх: Овдје живе добри људи којима је на првом мјесту добро и врлина

Патријарх српски Порфирије рекао је данас у Тузли да у БиХ и Републици Српској живе добри људи којима су на првом мјесту добро и врлина, те којима је други човјек ближњи.
Саборни храм Успења Пресвете Богородице у Тузли - Фото: РТРС
Саборни храм Успења Пресвете Богородице у ТузлиФото: РТРС

- Овдје, на овим просторима, у овој благословеној земљи живе људи којима је важнији човјек од профита, важнија људска душа од успјеха, важније је то да се препознајемо као људи - рекао је патријарх Порфирије у бесједи вјерницима након Свете архијерејске литургији у Саборном храму у Тузли поводом 140 година од освештања Саборног храма.

Патријарх српски рекао је да све то не би било могуће да српски народ није укоријењен у јеванђељу Христовом и Христовој православној вјери.

- Православна вјера, православна црква је не само некада утемељила и одредила стазе наших ходова, него уобличила оно што јесмо - додао је патријарх.

Он је истакао да овдје живе људи различитих вјера, који другачије вјерују у Бога и другачије му се моле, али вјерују у Бога и труде се да чују шта им бог говори.

- Ако нас ишта од тога збуњује, ствара недоумицу, ту је је јеванђеље Христово, ријеч његова, ту је вјера православна да нас научи и да буде смјерница нашег живота да је Господ створио све људе и да су сви позвани да буду браћа, и да је закон по којем ми живимо закон љубави - поручио је патријарх.

Према његовим ријечима, иако се у историји српског народа пуно тога мијењало од мјеста гдје живи, до држава којима припада, оно што је остало као црвена нит која чува српски народ и чиме он постоји то су православна црква и православна вјера.

- Јеванђељски закон, закон Христов, његове заповијести, оно су на чему су расли и развијали се наши преци. Христове ријечи и Христове заповијести су биле стални подсјетник у свакодневном животу, у сваком тренутку за све наше браће и сестре и све који су претходили - додао је патријарх.

Он је истакао да је Христова ријеч, боље рећи Христос, мјера је и мјерило свега што је вриједно у нама као појединцима и нашем народу као заједници.

- Без Христа, јеванђеља његовог, заповести његових не постоји ништа што има трајну вриједност у нашем народу - поручио је патријарх.

Према његовим ријечима, ако је ишта данас потребно српском народу и читавом свијету то су јеванђеље Христово и његова ријеч.

- Јер његова ријеч је љубав, јер та ријеч не познаје непријатеља, спремна је на жртву, праштање, милосрђе, покајање и многе друге вриједности које извиру из личности Христове и јеванђења његовог, а заживјеле су нашем народу кроз нашу цркву и кроз нашу вјеру - рекао је патријарх српски.

Његова светост је истакао да је благословен и испуњен радошћу због њихове љубави, зато што воле Бога и своју цркву, у којој налазе смисао свога постојања.

- Радостан сам и због тога што чувате православну вјеру, али не само чувате него и њом живите - додао је патријарх.

Он је изразио радост што се налази у крајевима који су родни крај његових родитеља, наводећи да их због тога доживљава и као свој родни крај.