latinica  ћирилица
26/06/2022 |  13:02 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Додик штити интересе Српске и не жели сусрет са лажним високим представником

Савјетник српског члана Предсједништва Радован Ковачевић рекао је да Милорад Додик јесте разговарао и понудио ракијом Кристијана Шмита, коју је овај радо прихватио, али још 13. јула 2016. године, када је Шмит био званични представник њемачке Владе, односно министар пољопривреде, а не лажни и неизабрани високи представник.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Присуствовао сам том састанку у Источном Сарајеву, у Републици Српској, на којем је Додик учинио све да заштити пољопривреднике Српске, које је пола сата прије, наравно у федералном Сарајеву, продао Мирко Шаровић лажно тврдећи како штете по пољопривреду и пољопривреднике Републике Српске уопште неће бити - написао је Ковачевић на Фејсбуку.

Он је навео да је Додиков циљ био да покуша обезбиједити подршку Њемачке и да види да ли је евентуално Њемачка спремна да надокнади штету коју би пољопривредници у Републици Српској и ФБиХ претрпјели прихватањем Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом.

- Са наше стране процјена директне штете коју смо егзактно доказивали путем увида у постојећу документацију за пољопривредне произвођаче износила је око 220 милиона КМ - навео је Ковачевић.

Он додаје да је ту био укључен и губитак радних мјеста и свега онога што иде са Споразумом и губитак од 70 милиона у буџету Републике Српске.

- Остали смо шокирани када смо сазнали да је Мирко Шаровић, пола сата прије нашег састанка са Шмитом, у федералном Сарајеву Шмита информисао да ће губици износити само 60 милиона КМ за све пољопривреднике у БиХ, а да штета по пољопривреду Српске неће бити ни трећина тог износа - навео је Ковачевић.

Он истиче да цијену такве неодговорности Шаровића и данас плаћају пољопривредници и институције Републике Српске.

- Са тим Шмитом, званичним представником Владе и министром пољопривреде Њемачке, Додик је увијек био расположен да разговара и да учини све како би заштитио интересе Републике Српске и њених грађана - навео је Ковачевић.

Он додаје да Додик и данас чини управо то - штити интересе Српске и њених грађана, када не жели својим сусретом са Шмитом обезбиједити му легитимитет и погазити Дејтонски споразум и права Републике Српске дата тим споразумом.

- А Шмита, чини се, још увијек није попустила та једна ракија из 2016. године. Баш смо се питали шта је са човјеком - навео је Ковачевић.