latinica  ћирилица
26/06/2022 |  14:45 ⇒ 27/06/2022 | 07:29 | Аутор: РТРС

Додик: Европски пут постао бесмислен у БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је након прошлоседмичног самита у Бриселу европски пут у БиХ потпуно бесмислен, те да га треба редефинисати и поставити у реалне оквире данашњег времена.
Милорад Додик - Фото: ТАНЈУГ
Милорад ДодикФото: ТАНЈУГ

Коментаришући одлуку о додјељивању статуса кандидата за чланство у ЕУ Молдавији и Украјини, Додик је рекао да уколико Унија не престане са постављањем неких илузорних захтјева, БиХ нема потребе да ради на томе.

- Они мисле да смо ми овдје људи мање вриједности, они мисле да нас треба стално притискати. Њима није био довољан рат овдје и страдање 94.000 људи, они су направили своју одлуку и сматрају је историјском - рекао је Додик у Бијељини.

Он је додао да историју конотира на неки други начин и да је одлука о додјељивању статуса кандидата Украјини и Молдавији нешто што је тешко потпуно разумјети.

- Немам ниједан разлог да не кажем "то је ваша одлука, ви се носите с тим".

У Украјини још ништа није дефинисано, имају различита погледи на то како ће се завршити", истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва рекао је да неки, попут Европљана, мисле да је Русија ушла у Украјину како би изашла из те земље, а други да је ушла да никад не изађе.

- Тако да нико не зна шта се тамо дешава, како ће то изгледати, ни докле, како ће они конституисати ту земљу, шта ће од тога бити, да ли ће остати цјеловита или неће, ништа се не зна - констатовао је Додик.

Он се захвалио на подршци предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу на организовању недавног састанка лидера из БиХ у свјетлу јачања шанси БиХ за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

- Ми смо нешто договорили, али сада је то пропало и ничему не служи, нити значи шта. То што се десило у Бриселу апсолутно је мртво слово на папиру јер и обећања која смо имали у том смислу нису ништа друго него мртво слово на папиру - констатовао је Додик и захвалио Словенији, Мађарској, Хрватској, Аустрији, Пољској на жељи да помогну да БиХ добије кандидатски статус.

Према његовим ријечима, након самита у Бриселу шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер "потрчао је да објасни да неко из Републике Српске, прије свега СНСД, то не жели".

- Поручујем му да многи људи које срећем не мисле да је ЕУ нешто што желимо тако жестоко, као раније. Не може да прича да ЕУ нема алтернативу, још увијек постоји - рекао је Додик.

Он је додао да је његово опредјељење да се БиХ креће ка ЕУ, али да не постоји повјерење у Унију, посебно након овог задњег састанка.

Српски члан Предсједништва поновио је став да у БиХ треба договорити свих 14 препорука ЕУ.

- Кад се свих 14 договори онда је договорено, ако се једна не договори, онда нису ни остале - поручио је Додик и истакао да није могуће да се истргну препоруке које централизују БиХ, да остану стране судије у Уставном суду и високи представник.

Он је поновио да није позвао Кристијана Шмита на ракију и поручио му да од њега ракију неће попити.

- Апсолутно нисам био у додиру да могу да га позовем - прецизирао је Додик и додао да тај позив може да се односи на вријеме кад је Шмит био њемачки министар пољопривреде и када су се 2016. године у Сарајеву састали због мјера наметнутих да би БиХ изгубила свој сточни фонд и да би се омогућило да Њемачка овамо извози месо.

Српски члан Предсједништва поручио је Шмиту да од њега ракију неће попити.

Додик је истакао да стављати то у контекст када је Шмит лажни високи представник, говори колико он није реалан.

- Не знам шта се са њим дешава, зашто му је то потребно - рекао је Додик и оцијенио да је то због тога да својим партнерима у Републици Српској да снагу да причају нешто што је лаж.