latinica  ћирилица
26/06/2022 |  14:58 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

У Вршанима код Бијељине свечано отворен нови погон за прераду меса (ВИДЕО)

У Вршанима код Бијељине пуштен је у рад нови погон за прераду меса компаније "ЗП Комерц". У погон површине 10.000 метара квадратних уложено је шест милиона марака, а посао ће добити нових 20 радника.
Обилазак погона Месне индустрије "ЗП комерц" - Фото: СРНА
Обилазак погона Месне индустрије "ЗП комерц"Фото: СРНА

Месна индустрија "ЗП Комерц" заокружила је своју производњу од њиве до трпезе. Обрађују 200 хектара земље, а годишње на својим фармама произведу 6.000 јунади и 30.000 товних свиња. Капацитет клања по радном сату је 20 јунади или 120 свиња, а капацитет свјежег расхлађеног меса је од 80 до 100 тона.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и син власника Месне индустрије "ЗП комерц" Ђорђе Росић свечано су данас у Вршанима отворили нови погон ове компаније.

- "ЗП комерц" је успио да заврши овај важан пројекат, који охрабрује и говори о томе да је могуће и потребно овдје улагати - рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је и прије четири године био у овој компанији, на отварању другог погона.

- Данас видим да расту, стабилни су. За Републику Српску је јако важно да постоје овакве фирме, са породичном традицијом у бизнису, који је веома тежак и захтјеван. Они су успјели да, од узгоја стоке, па до прераде и финалних производа направе читав ланац. Мислим да је то најозбиљније што имамо - рекао је Додик.

Он је истакао да власти треба, на било ком нивоу, буду у функцији оваквих развојних потенцијала и подршка оваквим људима, који запошљавају значајан број породица и осигуравају њихову егзистенцију.

- Овакав комплекс може да стоји и на било којем мјесту западне Европе или САД и издржи све критеријуме и стандарде који су тамо тражени. Али је, на нашу срећу, то овдје лоцирано - рекао је Додик.

Додик је младом Ђорђу Росићу пожелио сав успјех.

- Његово опредјељење да настави овај бизнис није било овог момента, него је одлучио да изучава Пољопривредни факултет, како би се школовао управо за ово што треба да ради. То је нешто што говори о неком ранијем опредјељењу или одлуци. Има моју подршку - рекао је Додик.

- "ЗП комерц" је у изградњу погона за прераду меса уложила око шест милиона КМ и повећањем производног капацитета обезбиједила нових 20 радних мјеста. У новом погону биће прерађивано свјеже пилеће, свињско и јунеће месо.

На свечаности је прочитан и телеграм предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, која због раније преузетих обавеза није била у могућности да данас присуствује овом догађају.

- Велики број запослених у вашој компанији, значајна улагања у модернизацију производње, говоре у прилгог чињеници да је "ЗП комерц" у протеклих 20 година изградио статус поузданог пословног партнера, на домаћем, али и иностраном тржишту - наведено је у телеграму.

Цвијановићева је напоменула да се "ЗП комерц" успјешним пословањем позиционирао као добар примјер предузећа, које, упркос сложеним економским условима успијева да унаприједи производњу и отвара радна мјеста, доприносећи на тај начин развоју привредног амбијента Републике Српске.

- Желим вам много успјеха у будућем пословању - наведено је у честитки предсједника Српске.

Свечаном отварању новог производног погона "ЗП комерца" присуствовали су министар економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић и министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић и помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Малетић.