latinica  ћирилица
26/06/2022 |  15:47 ⇒ 27/06/2022 | 07:28 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије у Тузли: Треба да чувате једни друге (ВИДЕО)

Културно-забавним програмом и трпезом љубави данас је завршено дводневно обиљежавање 140 година од освештања Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Тузли, којем је присуствовао Његова светост патријарх српски Порфирије.
Саборни храм Успења Пресвете Богородице у Тузли - Фото: СРНА
Саборни храм Успења Пресвете Богородице у ТузлиФото: СРНА

Патријарх Порфирије служио је јутрос Свету архијерејску литургију у Саборном храму, након које је поручио припадницима свих вјера у Тузли да су потребни једни другима и да треба да чувају једни друге јер су вијековима заједно.

- Не треба себи да дозволимо да нам други говоре како треба да живимо, или боље рећи да нам други намећу своје концепте и да нам кажу ко је наш најближи - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је рекао да има апел и за браћу муслимане и браћу католике, као и народе припаднике других вјера.

- Ми имамо искуство заједничког живота, носимо и ране које смо наносили и задавали једни другима, али знамо да су те ране бол. Та бол је подстицај, покретач и наук да смо потребни једни другима и да треба да чувамо једни друге - истакао је патријарх српски Порфирије.

Он је нагласио да сви ми боље, него што нам било ко други може рећи, знамо шта значи бити заједно, јер смо вјековима заједно.

Патријарх је литургији служио са архијерејима, уз саслужење свештенства и монаштва, те у присуству многобројног вјерног народа са подручја Епархије зворничко-тузланске и шире који су допутовали властитим возилима, док је 50 аутобуса организовано превезло вјернике из више мјеста Републике Српске.

Његова светост допутовао је јуче у дводневну посјету Епархији зворничко-тузланској, а свечани дочек му је организован испред Саборног храма у Тузли, гдје је потом служена доксологија.

Поводом 140 година од освештања Саборног храма у тузланском Народном позоришту одржана је свечана академија на којој је говорио Његово преосвештенство епископ зворичко-тузлански Фотије.

Његова светост Порфирије, како је предвиђено, данас из Тузле одлази у Београд.