latinica  ћирилица
26/06/2022 |  16:09 ⇒ 20:11 | Аутор: СРНА

ЕУ: Опрез према плановима за забрану увоза злата из Русије

ЕУ дала је опрезан одговор на планове чланица Групе седам најразвијенијих земаља да се забрани увоз злата из Русије, наводећи да је потребно више сигурности прије него што пристану на иницијатицу САД да се ограничи цијена руске нафте.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

Лидери Г7 састали су се данас у Елмау на југу Њемачке како би исказали јединствен одговор на специјалну операцију коју је Русија покренула у Украјини прије четири мјесеца.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел исказао је опрез према плану Британије, САД, Јапана и Канаде да забране увоз новоископаног или прерађеног злата из Русије.

- По питању злата, спремни смо да тражимо више детаља и да пронађемо начин да тиме више утичемо на руску привреду а не нашу - нагласио је Мишел.

ЕУ планира да до краја године забрани увоз већег дијела руске нафте и исказује резервисаност према америчкој иницијативи за шире ограничење нафте како би се ограничили приходи Москве.

Мишел је истакао да ће лидери Г7 разговарати о техничком механизму који ће имати утицај на ограничење нафте кроз услуге у вези са осигурањем на нафту и извоз.

- Уз опрез, спреман сам да идемо у детаље и да донесемо одлуку заједно са партнерима али морамо бити сигурни да то има негативан утицај на Русију а не по нас - додао је Мишел.