latinica  ћирилица
27/06/2022 |  06:54 ⇒ 08:21 | Аутор: sputniknews.com

Матвијенко: Украјина је прешла црвену линију

Преговори Русије и Украјине могу се водити само ако Кијев прихвати услове Москве, изјавила је предсједница Савјета Федерације Валентина Матвијенко.
Валентина Матвијенко (Фото: EPA/MAXIM SHEMETOV / POOL) -
Валентина Матвијенко (Фото: EPA/MAXIM SHEMETOV / POOL)

- Наравно, да је Запад хтио, ставио би Кијев за преговарачки сто и натерао их да закључе мировни споразум. Имали су сасвим друге циљеве, друге задатке. А данас је то већ свима очигледно. Ипак, Русија није избегавала преговоре, ми смо почели преговоре са Украјином - рекла је Матвијенкова телевизији СТВ.

Она је објаснила да би преговори требало да се одвијају под "реалним условима".

- Они су познати. И ми смо их јавно објавили. То су услови који су саопштени у циљевима специјалне војне операције и, наравно, Русија неће преговарати ни под каквим другим условима, јер је Украјина та која је прешла црвену линију - додала је Матвијенко.

У Украјини се, према њеним ријечима, колективни Запад бори против Русије.

- Ако говоримо о томе шта се дешава у Украјини, није Русија та која ратује. То је колективни Запад, НАТО је тај који ратује са Русијом рукама Украјинаца. Зато смо морали учинимо све да заштитимо свој суверенитет и нашу безбједност. Русија је и даље спремна за преговоре, али не декларативне, без упуштања у докону причу, не измишљајући било какве шеме, теме које могу да одуговлаче преговоре. Јасно и прецизно изложени наши услови морају бити прихваћени. И то ће постати основа за преговоре, током којих се могу прецизирати нијансе и тако даље - нагласила је предсједница Савјета Федерације Русије.

Матвијенко је рекла да су услови Русије важни и за европску стабилност уопште.