latinica  ћирилица
27/06/2022 |  07:50 ⇒ 08:20 | Аутор: СРНА

Концерт пјевачке групе "Каменички бисери"

Пјевачка група "Каменички бисери" из Косовске Каменице, у чијем су саставу дјеца са Косова и Метохије која бораве у Требињу, приредила је "Видовдански концерт" у башти под платанима.
Требиње - Пјевачка група "Каменички бисери" - Фото: СРНА
Требиње - Пјевачка група "Каменички бисери"Фото: СРНА

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је новинарима да је у Републику Српску, у 13 градова дошло 461 дијете са подручја Космета.

Он је изразио захвалност граду Требињу, градоначелнику, породицама и школама што већ годинама учествују у највећем пројекту спајања српске дјеце Републике Српске и Космета.

- Ова група је вечерас донијели дух Косова и Метохије у Требиње и хвала Републици Српској што је угостила оволико малишана - поручио је Арлов.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да се више Требињаца пријавило да прихвате дјецу са Космета, него што је дошло дјеце, наводећи да су Требињци и Херцеговци препознатљиви по хуманости.

Он је најавио да ће овај пројекат и у будућности имати подршку града.

Руководилац пјевачке групе "Каменички бисери" Јадранка Васић рекла је да у Каменици има мало дјеце, али да су дјеца и родитељи жељни да промовишу српску традицију Косова и Метохије кроз пјесму, игру, очувању старих заната, многих радионица и народне ношње која потиче из краја у коме живе.

Група "Каменички бисери" формирана је у децембру прошле године и раде у тешким условима у Косовској Каменици, а чине је дјеца узраста од 12 до 16 година.

Неке од пјесама које су синоћ извели биле су пјесме косовског циклуса, али и неке нумере новијег датума.