latinica  ћирилица
27/06/2022 |  08:14 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

У Бечу представљање аргумената о Трговској гори

Представници БиХ данас ће на састанку у сједишту Међународне агенције за нуклеарну енергију у Бечу презентовати ставове о намјерама Хрватске да на Трговској гори, у близини границе, складишти радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво из Нуклеарне електране "Кршко", те изнијети аргументе због којих је та идеја неприхватљива.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Предсједавајући Експертског тима за праћење активности у вези са складиштењем радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори Емир Диздаревић рекао је Срни да је ријеч о прегледном састанку са фокусом на Заједничку конвенцију сигурног збрињавања потрошеног горива и радиоактивног отпада на коју је потпис ставило готово 90 држава, а на списку су и БиХ и Хрватска.

Он каже да ће представити проблеме и сумње које имају у вези са радовима на хрватској страни.

Диздаревић је рекао да су у припреми за овај прегледни састанак, који се одржава сваке три године, Хрватској поставили 11 питања на која су добили одговоре.

- Са четири одговора нисмо задовољни и потенцираћемо да се разјасне на пленарним сједницама у Бечи. Исказаћемо забринутост и изнијети став БиХ, посебно локалне заједнице која је најближа - Новог Града - рекао је Дизадревић, који је замјеник директора Регулаторе агенције за радијацијску и нуклеарну сигурност БиХ.

Он каже да би делегација БиХ требало да се састане и са представницима Европске заједнице за атомску енергију - Еуратом који прате састанак.

- Наш став је да је најреалније и најобјективније рјешење да се радиоактивни отпад одлаже на мјесту настајања - рекао је Диздаревић.

Он је најавио да ће након овог састанка у другој половини јула чланови Експертског тима поново посјетити Черкезовац у општини Двор, локацију на којој је планирано складиштење, а потом и одлагање радиоактивног отпада.

Диздаревић је рекао да Фонд за финансирање разградње Нуклеарне електране "Кршко" наставља са активностима успостављања Центра за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Трговска гора, те да Хрватска у овом тренутку нема ни политичку одлуку, ни солуцију да на други начин ријеши овај проблем.

На сајту Међународне агенције за нуклеарну енергију објављено је да ће данас у Бечу бити одржан виртуелни технички састанак за ревизију и окончање публикације Агенције о финансирању нуклеарних електрана на тржиштима у развоју.

Хрватска планира да половину радиоактивног отпада из Нуклеарне електране "Кршко" складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ. На тој локацији планирана је и изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпада.

Став свих страна у БиХ је да је локација бивше касане "Черкезовац" на Трговској гори недопустива јер се налази уз саму границу и у сливу ријеке Уне, која је заштићено подручје, а посебан акценат је на чињеници да би, одлагањем тог радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива, било угрожено здравље око 250.000 становника.