latinica  ћирилица
27/06/2022 |  08:57 ⇒ 08:59 | Аутор: СРНА

Љубичић Богуновић: Отворене теме које су се дуго обилазиле

Меморијални музеј на Мраковици низом активности обиљежава 80 година Битке на Козари у сарадњи са бројним институцијама и отвара теме које су се дуго обилазиле, а даје им се значај у години јубилеја - страдање цивила и страдање жена, изјавила је виши кустос овог музеја и руководилац сектора културно-историјског насљеђа у Националном парку Козара Марина Љубичић Богуновић.
Приједор - Меморијални музеј на Мраковици - изложба - Фото: СРНА
Приједор - Меморијални музеј на Мраковици - изложбаФото: СРНА

- Активности око обиљежавања овог историјски веома важног датума распоредили смо током читаве године, јер није довољно да се само један дан подсјетимо на трагедију Козаре. Желимо да подсјећамо на Козару током цијеле године, да је усадимо дубоко у нашу свијест - рекла је Богуновићева Срни.

"Козара 1942" назив је мултимедијалне изложбе која ће у Меморијалном музеју на Мраковици бити отворена у четвртак, 30. јуна, у сарадњи Националног парка Козара и Музеја жртава геноцида из Београда. Биће отворена до јесени, а након тога постављена у Београду, а потом ће обићи и велики број градова у Републици Српској.

- Стална поставка "Козара у народно-ослободилачкој борби" егзистира од 2012. године и већ је добро позната. Сматрала сам да је неопходно да музеј понуди нешто ново, поготово што се сталном музејском поставком о веома комплексној теми каква је Козара никад не могу обрадити све појединости до краја онако како бисте хтјели. Једини начин је да правимо овакве тематске изложбе, да се посветимо једној ужој проблематици Козаре у Другом свјетском рату - рекла је Богуновићева.

Она је подсјетила да је прошле године овај музеј у сарадњи са Јавном установом "Спомен-подручје Доња Градина" приредио изложбу посвећену Јасеновцу и ономе шта се дешавало цивилима након што су одведени са Козаре.

- Ове године се временски враћамо корак уназад и обрађујемо шта им се дешавало кроз трајање саме битке. Фокус смо ставили на појединца. Покушали смо дочарати трагедију, али на један лакши начин. Треба узети у обзир чињеницу да не реагују сви једнако на потресне фотографије. Сад смо хтјели понудити поставку коју може да погледа свако, а која ће опет донијети ту трагедију на прави начин - навела је Богуновићева.

Она је нагласила да музеј има библиотеку и архивску грађу са око 20.000 докумената, да они служе за истраживање и писање стручних радова и заступљени су у литератури, али нису приказивани посјетиоцима, а сада су изабрани они који су за годину јубилеја најзанимљивији.

- Можда је сад и најбоље вријеме за то јер се слободније о томе говори, архиви се отварају, истраживања напредују, а све што један историчар понуди, то је утемељено, документовано и провјерљиво. Овом изложбом презентујемо доста нове историјске грађе коју музеј посједује, а коју није био у прилици да покаже, због сталне поставке. Сада су дошли на ред предмети за које смо процијенили да заслужују фокус - појаснила је она.

Нова поставка посвећена је страдању цивила и прате је српско-енглески каталог и књига "Козара 1942. године: Одабрана сведочанства и документи", а заједнички пројекат мраковичког и Музеја жртава геноцида подржали су Министарство културе и информисања Србије, "Телеком Србија" и Фондација Музеја жртава геноцида.

- Прошле седмице били смо домаћини стручног скупа "Геноцид над Србима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ и устанак, Козара 1942-2022" у сарадњи са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, тако да се око свих ствари које желимо реализовати у овој године створила лијепа енергија и сви које смо жељели за сарадњу одмах су пристајали - додала је Богуновићева.

Она је истакла и сарадњу са Музејом Козаре у Приједору и "Спомен-подручјем Доња Градина" на публикацији о женама Козаре, гдје је знатну подршку дао и град Приједор, да је у плану и објављивање биографија једне жене Козаре, баке која је била неписмена, али чија наративна способност подсјећа на Бранка Ћопића, те да ће у сарадњи са Развојном агенцијом града Приједора "Преда" Битка на Козари добити и формат виртуелне реалности.