latinica  ћирилица
27/06/2022 |  09:08 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Кесић: Бошњаци хоће да обришу име Српске

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић оцијенио је да политичко Сарајево и бошњачки лобисти у Америци кроз квазилегалистичке аргументе попут резолуције о Сребреници, желе да се изборе за ревизију Дејтонског споразума како би се уништила Република Српска.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

- У првом кораку хоће да избришу име Републике Српске, а затим да Српска остане без икаквих овлашћења и буде празна љуштура унутар БиХ. Резолуција је само још један политички алат Сарајева у пројекту уништавања Српске - рекао је Кесић.

Он је за "Вечерње новости" истакао да политичко Сарајево и бошњачки лобисти у Америци "гурају" резолуцију о Сребреници у Генералну скупштину УН како би у међународним круговима негирали легалитет и легимитет Републике Српске.

Кесић сматра да је политичко јединство свих српских странака кључно за одбрану од оваквих напада, јер и бошњачке странке у Сарајеву одмах заузимају исти став када су у питању бошњачки национални интереси.

- Нажалост, у Републици Српској имамо вакуум, јер је неким партијама важније рушење власти него да стану у одбрану Српске и њених интереса - навео је Кесић.

Како каже, Српска мора озбиљније да схвати заједничке институције БиХ, гдје треба да шаље најквалитетније кадрове, који морају да се држе одбране националних интереса као што то раде бошњачки кадрови.

Кесић сматра да Бањалука добро брани своју међународну позицију, коју ће успјети да одржи ако Србија истраје у политичкој неутралности.

- Србија спроводи сопствену политику једне столице, а то је столица Србије. То отвара простор Српској за став неутралности, који је кључан - рекао је Кесић.

На питање да ли везе Србије и Српске могу да истрпе све изазове, поготово што је Србија под јаким притиском да "умири /српског члана Предсједништа БиХ/ Милорада Додика", Кесић је одговорио да су везе Београда и Бањалуке нераскидиве и да су јачале када су притисци били још жешћи и у тежим временима.