latinica  ћирилица
27/06/2022 |  09:51 ⇒ 11:55 | Аутор: РТРС

Чубриловић честитао славу Трећем пјешадијском пуку

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас крсну славу Војске Републике Српске – Видовдан команданту Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ и свим војницима, официрима и припадницима те јединице.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

- На велики празник Видовдан, један од најважнијих датума у нашој историји, који свједочи о великом страдању, али и храбрости, поносу и слободарском духу српског народа, прослављамо крсну славу наше војске која је најзаслужнија за одбрану Републике Српске - наводи се у честитки.

Чубриловић је поручио да је обавеза свих да и даље баштине традицију храбре Војске Републике Српске, која је бранила и одбранила право на живот и слободу нашег народа.

- Желим вам да сваки наредни Видовдан прослављате у још бољој, снажнијој и просперитетнијој Републици Српској. Срећна вам крсна слава! - истакао је Чубриловић.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године и за своју Крсну славу узела је Видовдан, празник посвећен Светом кнезу Лазару и јунацима изгинулим у Косовском боју који се догодио на Видовдан 1389. године.

Реформом система одбране у БиХ у оквиру заједничких Оружаних снага формиран је Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук који баштини традицију Војске Републике Српске.