latinica  ћирилица
27/06/2022 |  11:27 ⇒ 12:20 | Аутор: СРНА

Сједница Представничког дома, на дневном реду буџет и Изборни закон

У Сарајеву је и току сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем дневном реду је Приједлог закона о Буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2022. годину.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

У Приједлогу закона о Буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2022. годину, који ће се пред посланицима наћи у првом читању, наведено је да укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у овој години износе 1.073.600.000 КМ, док сервисирање спољног дуга БиХ износи 819.189.119 КМ.

Дневним редом је предвиђено да посланици, у другом читању, разматрају приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи посланици СДП-а, а који предвиђа спуштање изборног прага на страначкој листи са садашњих 20 на 10 одсто.

Предлагачи су посланици Нермин Никшић, Саша Магазиновић, Нада Младина и Зукан Хелез.

Пред посланицима ће се, у првом читању, наћи и приједлог измјена и допуна Изборног закона БиХ посланика Ненада Нешића, који предвиђа да мандат након избора припада странци, а не кандидату.

Колигијум Представничког дома у проширеном саставу допунио је, данас прије сједнице дневни ред именовањем директора и два замјеника директора Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције.

Посланици би требало да разматарју и неколико посланичких иницијатива, међу којима је и иницијатива посланика Мирјане Маринковић Лепић којом се налаже Министарству цивилних послова у Савјету министара да, у року од 90 дана, коригује цијену таксе која се плаћа приликом одрицања од држављанства БиХ, те је усклади са таксама држава у региону.

На дневном реду је и Годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2021. годину, те извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о захтјеву посланика Дениса Звиздића да се Приједлог закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ разматра по хитном поступку.