latinica  ћирилица
27/06/2022 |  11:49 ⇒ 11:53 | Аутор: РТРС

ПУ Бањалука упутила апел: Заштитимо своју имовину

Полицијска управа Бањалука апелује на грађане да, обзиром да је љетни период и да је почела сезона годишњих одмора, посебну пажњу посвете заштити своје имовине приликом изласка из својих домова, те одласка на дужа путовања и на тај начин спријече да њихова имовина буде мета извршилаца кривичних дјела, наводи се у саопштењу.
Министарство унутрашњих послова, ПУ Бањалука - Фото: РТРС
Министарство унутрашњих послова, ПУ БањалукаФото: РТРС

- У циљу адекватније заштите имовине савјетујемо грађанима да увијек закључавају улазна врата и да затворају прозоре или балконска врата, без обзира на то колико су одсутни из дома. Такође, препоручљиво је да се у складу са могућностима, поред главне браве на улазним вратима, угради и додатна, односно помоћна брава, те технички системи заштите (освјетљење објеката са сензорима покрета, аларм, видео надзор и сл.) - кажу из ПУ Бањалука.

Како наводе из ПУ Б ањалука, кључ од улазних врата никада не треба остављати испод отирача или у предметима који се налазе испред врата, јер то су за већину уобичајена мјеста, што је познато и потенцијалним извршиоцима. Такође, пожељно је да за вријеме дужег одсуства, у домовима не остављају новац, накит и друге драгоцјености, већ исте понесу са собом или повјере на чување.

Поред наведеног, приликом напуштања дома на дуже вријеме, грађанима савјетујемо да о томе обавјесте комшије или родбину, који ће извршити обилазак њихових стамбених јединица, те да на друштвеним мрежама не објављују фотографије нити сличне информације, које потврђују да су тренутно одсутни ван мјеста пребивалишта, односно на годишњем одмору.

- Такође, апелујемо на грађане да у случају уочавања неуобичајених дешавања, кретања непознатих лица, посебно око објеката чији су власници одсутни, позову бесплатан сервисни број ''122'' или уочено пријаве најближој полицијској станици, како би се ефикасним дјеловањем, на вријеме спријечило извршење кривичних дјела и постигло евентуално хватање извршиоца - истичу у саопштењу.

Полицијска управа Бањалука проводи планиране превентине мјере на спречавању вршења имовинских кривичних дјела, а грађани се позивају да предузму одговарајуће мјере у циљу заштите личне имовине, те на активно учешће, пружањем безбједносно интересантних и корисних информација, у циљу очувања стабилног стања безбједности и јачања повјерења међусобног односа грађани - полиција.