latinica  ћирилица
27/06/2022 |  12:19 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: СНСД за укидање акциза, али када будемо сигурни да ће доћи до снижења цијена

Шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је данас да се СНСД и његови представници у парламенту БиХ понашају одговорно када је ријеч о иницијативама за снижење намета на гориво.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

- СНСД не опструише доношење закона, али је евидентно да опозициони посланици у предизборно вријеме покрећу ове иницијативе - рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да је СНСД за укидање акциза, али тек кад буде сигурно да ће то довести до снижења цијена на гориво и постићи ефекат на привреду и грађане.

- Шта ако не дође до смањења, шта смо онда урадили - рекла је Бурсаћева и додала да је проблематично привремено увођење мјера.

Наводећи да ће представници ове странке у Парламентарној скупштини БиХ испоштовати одлуку Народне скупштине Републике Српске у вези са смањењем акциза, она је констатовала да је глобална ситуација таква да нико не може да претпостави какво ће бити стање на тржишту нафтом.

- СНСД се намјерава и даље одговорно понашати према јавним финансијама, да одржимо стабилност финансијског система - рекла је Бурсаћева и подсјетила да Влада Републике Српске интервенише директно према привреди и грађанима гдје је то потребно.

Посланици ПДП-а Бранислав Бореновић и СДП-а Саша Магазиновић затражили су да Представнички дом данас упути апел Дому народа Парламентарне скупштине да хитно и без одгађања усвоји измјене Закона о акцизама којима се предвиђа шестомјесечна суспензија акциза на гориво.

Они подсјећају да је Представнички дом ову измјену закона усвојио још 9. марта и наводе да би резултат суспензије акциза било јефтиније гориво на бензинским пумпама до пола КМ.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Денис Звиздић тражи да се у дневни ред уврсти и иницијатива да Савјет министара у што краћем времену привремено суспендује царинске стопе на гориво.

Према Звиздићевим ријечима, примјена одлуке о суспензији царинских стопа могла би почети већ од јула, што би за посљедицу имало снижење цијена горива, а потом и намирница.

Ниједан од ова два приједлога допуне дневног реда није усвојен јер није било ентитетске већине, те ће се о њима накнадно изјаснити Колегијум Представничког дома.