latinica  ћирилица
27/06/2022 |  12:41 | Аутор: СРНА

Прослијеђено 65 милиона евра фирмама које воде жене од 2014. године

Више од 65 милиона евра прослијеђено је микро, малим и средњим предузећима на западном Балкану која воде жене од 2014. године, у оквиру Пословног програма за жене, који финансирају донатори и Европска банка за обнову и развој, саопштено је из ЕБРД.
Новац - евро (Фото: EPA/STEPHANIE LECOCQ) -
Новац - евро (Фото: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

У саопштењу се наводи да је око 5.000 предузећа које воде жене на западном Балкану добило финансијску и савјетодавну помоћ од 2014. године, што им је помогло да рашире пословање и постану конкурентнија.

Поменути програм промовише предузетништво жена и њихово учешће у пословању, пружајући им приступ финансирању и обуци.

Како би се скренула пажња на резултате и научене лекције, ЕБРД је организовала догађај који окупља 13 партнерских финансијских институција из свих земаља у региону, а укључене су велике комерцијалне банке и небанкарске микрофинансијске институције.

Од 65 милиона евра, који су до сада прослијеђени, више од 60 одсто зајмова обезбијеђено је за жене у руралним и мање развијеним подручјима изван главних урбаних центара.

Процјена утицаја прве фазе програма, која је завршена 2019. године, показала је да је 96 одсто предузећа побољшало приход захваљујући подршци из програма, те да је од тога трећина њих достигла раст између 25 и 50 одсто. Такође је процијењено да је 94 одсто предузећа повећало број запослених, отварањем око 3.000 радних мјеста у региону.

Осим зајмова, женски предузетници бенефицирају од грантова који субвенционишу пројекте консултација, програме обуке и активности мониторинга и умрежавања. Грантове финансирају Шведска, Луксембург и Италија.

Програм је првобитно покренут у БиХ 2014. године, након чега је проширен на остале земље западног Балкана, а тренутно га подржава Шведска.

У саопштењу се додаје да се жене предузетници на западном Балкану и даље суочавају са родним изазовима, како у смислу приступа финансијама, тако и стручном приступу, што умањује економске могућности да оснују и развијају своја предузећа.