latinica  ћирилица
27/06/2022 |  12:49 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Бањалука: Нема договора, обустава јавног превоза од 1. јула све извјеснија (ВИДЕО)

У Градској управи у Бањалуци данас је одржан састанак на којој је разматрано питање јавног превоза у Бањалуци.
Станивуковић са превозницима - Фото: РТРС
Станивуковић са превозницимаФото: РТРС

- С обзиром да скупштинска већина није била ту, усаглашења није било - рекао је након састанка градоначелник Драшко Становуковић.

Истакао је да град не може да преузме сав терет на себе.

- Представници СНСД-а, Уједињене Српске и Социјалистичке партије нису дошли на састанак. Оно што СНСД тражи, јесте да до краја године преузмемо четири милиона марака за финансирање јавног превоза - рекао је Станивуковић.

Навео је да би у том случају град морао одустати од осталих пројеката.

Превозници остављају простор Градској управи да донесе рјешење до сриједе, а у супротном од петка неће бити јавног превоза.

- Не буде ли рјешења, од 1. јула неће бити јавног градског превоза - изјавио је Дејан Мијић директор Аутопревоза.

Превозници су, тврди, вољни да са привредницима склопе уговоре о ванлинијском превозу како би послодавци осигурали долазак радника на посао.

- Услов да од 1. јула не дође до обуставе градског и приградског превоза је да град исплати средства за јун и да се усвоји нови цјеновник. Потребно је, поред тога, издвојити средства за финансирање нерентабилних линија, 15 фенинга по километру за градски и 30 фенинга за приградски превоз - рекао је Мијић.

Ако јавни превоз у Бањалуци буде обустављен, кривицу сносе искључиво градоначелник Драшко Станивуковић и Градска управа, који не спроводе усвојене одлуке Скупштине града, саопштио је Градски одбор СНСД-а.

ИЗ СНСД-а истичу да буџет града никада није био већи.

- Али Станивуковић није способан да направи листу приоритета.  Предлаже да грађани плаћају скупљу карту јавног превоза како би дошли до градског парка који би коштао три пута више него субвенција превозницима - објавио је ГО СНСД Бањалука на Фејсбук страници.

У саопштењу се истиче да Бањалуци не треба популизам, него спремност да се помогне грађанима.