latinica  ћирилица
27/06/2022 |  13:15 | Аутор: СРНА

Рогић: Обиљежавање Видовдана - успомена на најсветије што је створено

Обиљежавањем Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске чува се успомена на јуначка дјела српских бораца и оно најсветије што је створено – Република Српска, поручио је данас предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић.
Горан Рогић - Фото: РТРС
Горан РогићФото: РТРС

- На том путу 23.801 борац уградио је свој живот у темеље Републике Српске - рекао је Рогић Срни поводом обиљежавања Видовдана, указујући на значајан допринос припадника Војске и МУП-а Републике Српске у стварању Српске.

Он је подсјетио да ће крсна слава ВРС бити обиљежена сутра у манастиру Гомионица код Бањалуке, када ће бити служена Света архијерејска литургија и парастос погинулим српским борцима од Косовског боја до данас, након чега ће бити настављен програм прославе.

Рогић је навео да је данас служен парастос за 57 погинулих припадника ВРС из бањалучке мјесне заједнице Ада, док је јуче служен за 66 погинулих бораца ВРС из мјесне заједнице Росуље, у организацији бањалучке Борачке организације.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године и за своју крсну славу узела је Видовдан, празник посвећен Светом кнезу Лазару и јунацима изгинулим у Косовском боју који се догодио на овај дан 1389. године.

Реформом система одбране у БиХ у оквиру заједничких Оружаних снага формиран је Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук који баштини традицију Војске Републике Српске.