latinica  ћирилица
27/06/2022 |  13:16 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Буџет усвојен у првом читању, слиједи амандманска фаза

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ подржали су у првом читању приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2022. годину, а друго читање услиједиће након што се Комисија за финансије и буџет изјасни о амандманима на предложени буџет.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом ПС БиХФото: СРНА

За приједлог закона о буџету гласало је 20 посланика, четири су била против и четири уздржана.

Укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у 2022. години износе 1.073.600.000 КМ, док сервисирање спољног дуга БиХ износи 819.189.119 КМ.

Приходи од индиректних пореза планирани су у износу од 865.500.000 КМ, док укупни расходи институција БиХ и сервисирање спољног дуга БиХ у буџету за 2022. годину износе 1.892.789.119 КМ.

Током расправе о Приједлогу буџета, посланик Мира Пекић рекла је да се буџетом могло планирати мање средстава од прихода.

- Подржавамо повећање основице запосленим у заједничким институцијама, али сигурни смо да постоје резерве којима би се могле повећати тренутне плате, а не да се одреди оволики износ - рекла је Пекићева и додала да је изненађена тиме што су у Приједлогу буџета као ризици наведени слабљење борбе против црног тржишта дувана и смањење стопе пореза на додатну вриједност /ПДВ/.

Посланик Јасмин Емрић /А-СДА/ рекао је да је забрињавајућа ситуација у земљи чије се институције финансирају на основу одлуке о привременом финансирању.

- Ко је одговоран за овакав незаконит рад и како се могу санкционисати они који раде на незаконит начин и који спроводе самовољу. Ово је класична злоупотреба положаја - рекао је Емрић.

Посланик Дамир Арнаут /Наша странка/ рекао је да се повећање плата планирано буџетом најмање односи на оне којима је потребно.

- Министарству одбране, војницима, који имају веома мале плате, њима се повећавају свега шест одсто. Министарству безбједности, полицајцима, само седам одсто. Овај буџет је дизајниран да оштети те људе јер ће добити за мање од 100 КМ веће плате, а именовани и изабрани званичници добиће по 400 до 500 КМ више - рекао је Арнаут.

Посланик Зукан Хелез констатовао је да је већ пола буџета потрошено, с обзиром на то да се о њему расправља тек у јуну.

Он је питао зашто се у буџету никада не планирају средства за опремање Оружаних снага БиХ.

Нико од посланика се није пријавио за расправу о другом негативном мишљењу Уставноправне комисије за приједлог амандмана два на Устав БиХ, чији је предлагач посланик Џенан Ђонлагић.

Предлагач је образложио да се амандманом извршава обавеза уставно-правне нарави која се састоји у прецизном уставном нормирању власничког статуса и права државе у погледу њене имовине.