latinica  ћирилица
27/06/2022 |  14:19 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

Отворен реконструисани гранични прелаз Котроман

Реконструисани и модернизовани гранични прелаз Котроман између Србије и БиХ званично је отворен данас, а садржи по три саобраћајне траке на улазу и излазу из Србије, што ће значајно убрзати и унаприједити путнички и промет робе.
Гранични прелаз Котроман (Фото:mup.gov.rs) -
Гранични прелаз Котроман (Фото:mup.gov.rs)

Гранични прелаз Котроман је отворен у присуству министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина, министра туризма и телекомуникација Татјане Матић и шефа Делегације ЕУ у Србији Емануела Жиофреа, те представника царинских администрација обје земље.

Вулин је приликом обиласка рекао да овај реконструисани гранични прелаз доказује колико се Србија мијења набоље и колико се развија захваљујући економској политици коју спроводи предсједник Србије Александар Вучић, али и захваљујући очувању мира и стабилности.

Србија је издвојила 2,5 милиона евра за модернизацију прелаза Котроман, а ЕУ 2,1 милион евра.

Гранични прелаз Котроман изграђен је у складу са највишим стандардима и садржи све што је неопходно за ефикасан рад граничних служби и несметано функционисање путничког промета.

Гранични прелаз Котроман је један од осам граничних прелаза између Србије и БиХ. У радове је уложено нешто више од 4,6 милиона евра, од чега је 2,1 милион евра издвојено из претприступних фондова ЕУ, док је нешто више од 2,5 милиона евра обезбијеђено кроз национално суфинансирање преко Управе царина Србије за прву фазу и Републичке дирекције за имовину за другу фазу изградње.

Пројекат је дио шире сарадње Србије и ЕУ у области интегрисаног управљања границама.