latinica  ћирилица
27/06/2022 |  14:21 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Ловриновић: Уписом етничке припадности спријечити изборне манипулације

Посланик ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић рекао је да је циљ његовог приједлога закона о упису припадности конститутивном народу, националној мањини и осталим у БиХ да се спријече изборне крађе и обезбиједи легитимно представљање.
Никола Ловриновић - Фото: СРНА
Никола ЛовриновићФото: СРНА

Ловриновић сматра да није основано негативно мишљење Уставноправне комисије на предложени закон, наводећи да је он утемељен у Уставу БиХ, а да је Устав такав какав јесте.

- Припадност се може, а не мора уписати. То је избор - рекао је Ловриновић и објаснио да је његова намјера била да се спријече изборне крађе и манипулације на основу националног изјашњавања ради остваривања права и бенефита при избору или именовању на функцију.

Предлагач закона увјерен је да предложеним рјешењима нико није дискриминисан и да му намјера није да се ико обиљежи, већ да се обезбиједи и легитимно заступање у власти.

Предраг Којовић из Наше странке истакао је да навођење етничке припадности не постоји у документима савремених европских земаља и додао да најновија европска регулатива иде ка електронским документима, при чему су етничко поријекло, раса, пол ирелевантни.

- Приједлог ХДЗ-а иде у сасвим супротном смјеру, не ка будућности, већ прошлости - рекао је Којовић и оцијенио да се њиме инсистира на продубљивању разлика у БиХ.

У одбрану Ловриновићевог приједлога стао је посланик ХДЗ-а БиХ Предраг Кожул, који је рекао да је практичан разлог за овакав приједлог то што у пракси постоје лица која су се у више наврата различито национално изјашњавала чиме су чињене изборне преваре.

Мирјана Маринковић Лепић из Наше странке, такође је била против уношења у личне документе етничке припадности, наводећи да је то приватна ствар - како се ко осјећа.

- А могу да се осјећам никако, да се не изјашњавам - рекла је она.

Посланик СДА Алма Чоло увјерена је да не постоји разумно оправдање за доношење оваквог закона.

Став да се предложеним законом уводи нова дискриминација у БиХ изнијели су и СДП-ов Нермин Никшић, те члан Клуба Наше странке Дамир Арнаут.

Приједлог закона о упису припадности конститутивном народу, националној мањини и осталим у БиХ добио је негативно мишљење Уставноправне комисије Представничког дома и Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ.