latinica  ћирилица
27/06/2022 |  14:35 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Столтенберг: НАТО повећава број војника у високој спремности на 300.000

Чланице НАТО-а ће током самита у Мадриду донијети одлуку у вези са повећањем броја снага високе спремности на више од 300.000, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.
Јенс Столтенберг (Фото: EPA/OLIVIER HOSLET) -
Јенс Столтенберг (Фото: EPA/OLIVIER HOSLET)

Он је на конференцији за новинаре у пред самит рекао да ће се током састанка разговарати о трансформацији снага НАТО-а за одговор, јавља РИА Новости.

- Трансформисаћемо снаге НАТО-а за одговор и повећати број јединица високе спремности на више од 300.000 - истакао је Столтенберг.

Ројтерс подсјећа да снаге за одговор тренутно имају око 40.000 војника.

Столтенберг је нагласио да ће НАТО током самита промијенити начин изражавања о Русији, која је у посљедњој стратегији из 2010. године и даље описивана као стратешки партнер савеза.

- То неће бити случај у стратешком концепту у вези са којим ћемо се сагласити у Мадриду. Очекујем да ће савезници јасно поручити да Русија представља директну пријетњу нашој безбједности, вриједностима и међународном поретку заснованом на правилима - навео је Столтенберг.

Према писању РИА Новости, Столтенберг је најавио да ће лидери Алијансе у новом десетогодишњем стратешком концепту означити Русију као "највећу пријетњу колективној безбједности".

Он је додао да признавање Русије као безбједносне пријетње НАТО-у не значи одрицање контаката са Москвом, мада дијалог у пуном обиму није могућ.

НАЈАВЉЕН ДОГОВОР О ПАКЕТИМА ПОМОЋИ ПАРТНЕРИМА, УКЉУЧУЈУЋИ БиХ

НАТО ће се сагласити у вези са новим пакетима помоћи партнерима, укључујући БиХ, изјавио је  Столтенберг.

Он је на конференцији за новинаре пред сутрашњи самит НАТО-а у Мадриду рекао да ће Алијанса продубити сарадњу са својим најближим партнерима.

- Усвојићемо нове пакете помоћи партнерима Грузији, БиХ, Молдавији, Мауританији и Тунису - истакао је Столтенберг.

Столтенберг је најавио да ће Аустралија, Јапан, Нови Зеланд и Јужна Кореја први пут учествовати на самиту Алијансе, те да ће се учесницима придружити Грузија и ЕУ.

Према његовим ријечима, очекује се напредак у вези са захтјевима Финске и Шведске за учлањење у НАТО.