latinica  ћирилица
27/06/2022 |  15:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Шансоњерска Барбара Прави: Плакаћу као киша у Београду

Барбара Прави, најактуелнија звijезда савремене француске шансоне, долази у Србију, земљу својих предака, и одржаће концерт 28. јуна у оквиру Београдског љетњег фестивала у Ботаничкој башти, а у данашњем дружењу са новинарима преко видео позива поручује да ће на концерту плакати као киша.
Барбара Прави (Фото: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN) -
Барбара Прави (Фото: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Шира музичка публика у Србији упознала ју је прошле године, када је представљала Француску на такмичењу за Пјесму Евровизије са пјесмом "Voila" и освојила завидно друго мјесто.

Био је то најбољи пласман Француске на Евровизији у посљедњх 20 година.

На церемонији Виктоар де ла Музик проглашена је откровењем 2022. године.

Прави каже да у Београд долази са великим очекивањима.

- Надам се да ћу направити спектакл у којем ће публика уживати - поручије Прави.

Барбара Прави је симбол младости и франкофоније. Њено право име је Барбара Пјевић и често истиче своје српско поријекло, али у њој има јеврејске, алжирске, пољске и персијске крви.

Пјесму "Деда" посветила је управо свом деди, Србину, који је желио будућност без граната и ровова и као младић избјегао у Париз.

Пјесма носи ријечи љубави које никада није смогла снаге да упути тој важној фигури у свом животу, тако блиској и уједно тако далекој.

Његов утопистички поглед на свијет често је био извор неспоразума између њих двоје, а истовремено је допринио њиховој посебној везаности.

- У Београд стижем са својим дедом због којег сам одабрала своје умјетничко име Прави. Сматрам да управо та српска ријеч истиче моју аутентичност. Веома сам поносна што ћу пјевати пред својим дедом у Београду јер је то град у којем је он живио до своје 22 године. Вјероватно ћу плакати као киша - казала је Прави.

Многе њене пјесме говоре о женским дилемама, падовима, немогућности да се изборе против насиља или стереотипа.

Она наглашава да има пуно узора у богатој историји шансоне као што су Жак Брел или Шарл Азнавур.

- Обожавам њихове текстове, али данас имамо изузетно богату женску шансоњерску сцену. Веома сам поносна што сам дио те сцене... - казала је Прави.