latinica  ћирилица
27/06/2022 |  15:45 ⇒ 16:41 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Директна подршка - најефикаснији одговор на инфлацију

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оцијенила је да је директна подршка привреди и становништву најефикаснији одговор на инфлацију.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Бурсаћева је рекла новинарима у паузи сједнице Представничког дома да је логично да ће се опозиционе странке, с обзиром на то да је предизборно вријеме, залагати за укидање акциза, пореза и царина.

- Најлакше је доћи са популистичкм мјерама, али како то спровести? - упитала је Бурсаћева.

Она је појаснила да од индиректних пореза који се сливају у буџетски систем Републике Српске, 72 одсто остане на нивоу Српске, а да 24 одсто средстава иде локалним заједницама.

- Све што нас сналази позива све нивое власти да интервенишу, те да, уколико се појави вишак прихода по основу ПДВ, усмјере тамо гдје је потребно - појаснила је Бурсаћева.

Она је навела примјер проблема превозника и градског превоза у Бањалуци и позвала градоначелника Драшка Станивуковића да изађе са приједлогом да се суфицит из градског буџета преусмјери у те намјене.

Бурсаћева је истакла да власт у Републици Српској планира још једно повећање пензија у овој години и плата буџетским радницима.

Она је нагласила да су поједини медији из Федерације БиХ погрешно пренијели ставове СНСД-а о акцизама, јер нико није рекао да оне у једном тренутку неће бити укинуте.

- Ко иоле прати кретање цијена енергената и њихову доступност на глобалном тржишту, може да закључи да је раст цијена убрзан, а без нашег могућег уплива на те висине. Закон који је прошао овдје је темпоралног карактера, на шест мјесеци - рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да се због кризе на глобалном нивоу, која ће, како је оцијенила, потрајати, мјерама мора опрезно приступати.

- Нисмо за укидање царина јер се оне у коначници не би одразиле на ниво БиХ, него на ентитетске нивое и ту би настали проблеми - рекла је Бурсаћева.

Она је поручила да ће СНСД данас подржати приједлог буџета.

Бурсаћева је, одговарајући на новинарско питање о праћењу утрошка средстава од акциза, рекла да Република Српска гради ауто-путеве, јер су јавне инвестиције важније од укупног економског нивоа једне заједнице.

Шеф Клуба посланика СНСД осврнула се и на тачку дневног реда данашње сједнице која се тиче именовања три члана из Представничког дома у Заједничку комисију оба дома за усаглашавање текста Закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама.

Бурсаћева је подсјетила да је приједлог измјена и допуна Закона о јавним набавкама у Дому народа усвојен у другачијем тексту, него у Представничком дому.

- Садржи једну тачку која се тиче убрзаног раста цијена на тржишту. У процесу јавне набавке већина уговорних органа има неку пројекцију цијена, распише јавну набавку, међутим, усљед непоштивања уговорних обавеза имамо масовно раскидање уговора - појаснила је она и додала да то јавни сектор доводи у незгодан положај.