latinica  ћирилица
27/06/2022 |  16:13 | Аутор: СРНА

Петковић: Недопустива забрана уласка српским званичницима, Лајчак да реагује

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изразио је наду да ће посредник ЕУ у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак током посјете Приштини изнијети пред приштинске званичнике питање забране уласка на Космет званичницима Србије чиме се крши споразум о слободи кретања.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Фото: ТАНЈУГ

Петковић је подсјетио да је Приштина данас једностраним потезом забранила улазак на Косово и Метохију за троје министара у Влади Србије који су хтјели да са својим народом прославе Видовдан.

Он је навео да је, осим министру просвјете Бранку Ружићу, директору Канцеларије Владе Србије за ИТ и е-Управу Михаилу Јовановићу, улазак забрањен и министрима рада Дарији Кисић Тепавчевић и спорта Вањи Удовичићу.

Петковић је рекао новинарима у Косовској Митровици да је недопустиво то што је без икаквог образложења министрима забрањен улазак на простор Косова и Метохије иако је захтјев поднесен на прави начин, како предвиђа споразум, те послата најава, преноси Косово онлајн.

- Ако хоћемо да идемо у правцу нормализације односа сасвим је природно да се бар за велике празнике не забрањује улазак министрима на простор Косова и Метохије јер ми не забрањујемо улазак званичницима из Приштине који затраже да уђу на простор централне Србије - рекао је Петковић.