latinica  ћирилица
27/06/2022 |  16:26 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Агенција за банкарство: Промјене каматне стопе могуће за раније уговорене кредите

Промјене референтних каматних стопа на домаћем тржишту могуће су за раније уговорене кредите који укључују промјенљиву, односно варијабилну каматну стопу, речено је Срни у Агенцији за банкарство Републике Српске.
Агенција за банкарство Републике Српске - Фото: РТРС
Агенција за банкарство Републике СрпскеФото: РТРС

Поводом најаве Европске централне банке о планираном повећању референтних каматних стопа ради обуздавања инфлације, из Агенције наводе да до таквих промјена може доћи усљед промјена међубанкарских референтних каматних стопа које се користе за одређивање коначне стопе за уговоре са промјенљивом каматном стопом, што је најчешће Еурибор.

- Банке су дужне обавијестити клијента унапријед о опцијама фиксне и промјенљиве каматне стопе на кредите. Стога, уважавајући чињеницу да је промјењива каматна стопа предвиђена и прије самог заснивања уговора о кредиту, односно клијент је правовремено и тачно информисан о могућности да дође до промјене у висини каматне стопе, таква промјена не би требала угрозити способност клијента да уредно измирује кредитне обавезе - појашњава се у саопштењу.

С друге стране, наглашава се, раније уговорени кредити са фиксном каматном стопом неће бити изложени промјени референтних каматних стопа, јер у банкарској пракси фиксне стопе већ укључују компоненту очекиваних промјена.

Из Агенције наводе да је банкарски сектор Републике Српске високо ликвидан, а увезена инфлација, на коју не могу утицати, као и раст цијена, могу имати мањи утицај на економију у Републици Српској, а самим тим и на банкарски сектор.

- У овом моменту, кључни ризик по грађане и привреду и даље представља инфлација. Међутим, битно је истаћи значај задржавања стабилности и високе ликвидности нашег банкарског сектора, јер такав сектор отвара могућности ублажавања ефеката промјене каматних стопа у наредном периоду - наводи се у саопштењу.

С друге стране, истиче се, поуздане прогнозе о ефектима уведених мјера од ЕЦБ-а нису доступне, али уколико се раст висине референтних каматних стопа у ЕУ и еврозони одржи на прихватљивом нивоу, то исто не би требало угрозити економије у ЕУ или довести до рецесије.

- Уколико би се и вршиле неке процјене и прогнозе, могло би се водити подацима из ранијих периода, као и праћењем динамике раста стопа које прописује ЕЦБ, јер би такве промјене створиле дјелимични ефекат који би се онда пренио на међубанкарске референтне стопе, а самим тим и на наше тржиште - наводи се у саопштењу.