latinica  ћирилица
27/06/2022 |  16:46 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Шаровић искључио Ћузулана из Главног одбора, а Ћузулан тврди да се проблеми заташкавају

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић је уочи сједнице Главног одбора СДС, на којој се одлучивало о кандидату за инокосну функцију за предстојеће изборе, из Главног одбора те странке искључио Драгана Ћузулана, бившег генералног секретара партије и члана Предсједништва те странке, рекао је Срни извор из СДС-а који је желио да буде анониман.
СДС -
СДС

Ћузулан је рекао Срни да нема коментар на ту Шаровићеву одлуку и да не жели да отвара та питања током кампање, јер и овако има доста проблема и унутар странке и унутар опозиције.

- Има важнијих питања за странку него што је мој статус, али се она одавно заташкавају и гурају под тепих - рекао је Ћузулан.

Према ријечима извора, Шаровић је опозвао своју одлуку о кооптирању у Главни одбор СДС-а Ћузулана, према истом принципу као својевремено народног посланика Давора Шешића, иако је та одлука статутарно спорна, с том разликом да Ћузулан, како је рекао, нема намјеру да напушта СДС.

Исти извор рекао је да је Ћузулан почетком године дао и неопозиву оставку на мјесто директора Политичке академије, али да је у писаној оставци навео да не жали од тога да прави медијски публицитет, а наводно да су разлози за оставку примједбе Шаровића да је на радним групама академије водио кампању против њега, иако је велика већина млађе популације те странке била мишљења да Шаровић није добар кандидат за предстојеће изборе и да се такав став базе упорно игнорисао.

Ћузулан је незванично био и аутор анализе коју је тада као директор Политичке академије покушао да представи странци у којој су оштро критиковане одређене ствари у странци.

Он је сматрао да консолидација странке није добро спроведена, да нема довољно добро успостављење страначке инфраструктуре, да је СДС испустио лидерство над опозицијом и да није добра комуникација са гласачима, јер се кампања у јавности углавном своди на монотоно критиковање лидера СНСД-а Милорада Додика, без јасне алтернативе и рјешења која би привукли веће гласачко тијело.

Ћузулан је, додао је извор, био на челу тима за израду политичке платформе СДС-а за ове изборе, а што је добро прихваћемо од странке, тим прије што је и сам Шаровић хвалио овај документ као нешто што даје јасну и квалитетну визију будуће политике СДС-а.

Према наводима овог извора, Ћузулан је сматрао да Шаровић предуго завлачи странку са кандидатуром, како би обесхрабрио било какву конкуренцију, иако је било потпуно јасно из доступних истраживања да он као кандидат не стоји добро, а да би неким јавности мање познатим евентуалним кандидатима требало више времена да се представе у пуном капацитету.

Извор из СДС-а истакао је да је прича о млађим и новим лицима, која треба да представе странку, остала чиста демагогија и без покрића, а главну ријеч воде стари кадрови, што се јасно види и на кандидатским листама.

Он сматра да је врло извјесно да је Шаровићу сметала и блискост Ћузулана са бившим предсједником СДС-а Вукотом Говедарицом, који је, такође, на сједницама Предсједништва СДС иступао као оштар критичар неких Шаровићевих потеза.