latinica  ћирилица
27/06/2022 |  17:27 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Спасојевић о фестивалу театра у Лакташима: Квалитетне представе, нисмо имали лак посао

17. Интернационални фестивал аматерског театра Лакташи 2022. осим традиције вриједне поштовања има изванредну репутацију не само код аматера него и код театарских професионалаца широм региона. Награда за најбољу представу у цјелини ове године припала је Драмском студију ЈУ КСЦ Какањ за представу "Ожиљци". Са предсједницом жирија за додјелу награда, глумицом Дјечијег позоришта Републике Српске, Александром Спасојевић, разговарали смо о фестивалу, побједничкој представи и аматерском театру.
17. Интернационални фестивал аматерског театра Лакташи 2022. (Фото: Центар за културу и образовање Лакташи) -
17. Интернационални фестивал аматерског театра Лакташи 2022. (Фото: Центар за културу и образовање Лакташи)

Аматерски театар специфичан је, прије свега, по дирљивом ентузијазму и изузетној љубави према театру. Стога је аматерско позориште веома битно што ради и постоји, истакла је предсједница жирија Александра Спасојевић.

- Сви смо ми кренули из неког аматеризма у младости, у неким глумачким секцијама, школама глуме, а касније су се неки од нас одлучили и да им глума постане професија. Али, оно што професионалци могу да се подсјете гледајући представе аматерских позоришта и група, прије бих рекла, је безусловна љубав према позоришној умјетности, предан рад и учење које увијек траје - каже Спасојевић за РТРС.

Она је истакла да већ 15 година ради са дјецом и младима школског узраста од 8 до 19 година, као и са особама са Дауновим синдромом.

- Разлика је само у тежини задатака, а приступ је исти. Оно чему ја учим дјецу и млађе особе, поред глуме, је лијеп изговор, вођење дијалога, самопоуздању и да постану освијештени као личности. Јер само свјестан човјек је срећан човјек - каже глумица.

Интернационални фестивал аматерског театра у Лакташима стекао је углед у региону у првом реду због одличне организације тамошњег Центра за образовање и културу. Спасојевић истиче да су представе биле разноврсне и различите жанровски.

- Погледали смо пет представа из Пољске, Србије, Словеније, Републике Српске и Федерације БиХ у такмичарском дијелу и двије у ревијалном. Оно што смо имали прилику видјети апсолутно задовољава селекцију фестивала, и ми као жири нисмо имали лак посао. Али то опет говори о квалитету и избору селектованих представа - наводи Спасојевић.

Она додаје да је представа "Ожиљци" ЈУ КСЦ Какањ у образложењу жирија била најкомплетнија представа фестивала.

- Прије свега, то су млади људи, који су се на тако озбиљан начин бавили темом и идејом представе, а све су то приказали кроз једноставне, а много тешке за глумца, монолошке форме, и одличну игру без текста користећи сценски покрет и музику. Снага избора средстава је била одлична и потпуно оправдана награда за најбољу представу - додаје Спасојевић.

Наредне године Интернационални фестивал аматерског театра Лакташи “прославља“ пунољетство. Глумица је изразила задовољство што је фестивал у Лакташима толико истрајао и пожељела им још много лијепих фестивалских година.

- Најтежи су увијек почеци, затим када се трудите да то буде све боље и боље, увијек имате нове изазове и желите да подигнете љествицу на горе. Ја се искрено надам да ће њихов фестивал добити могућност да угосте све позоришне групе. То је јако битно, поготово у аметеризму, алудирам наравно на млађе учеснике, јер могу погледати представе својих колега, разговарати а њима, размијенити искуства, научити много тога. Ето, то им желим за 18. родјендан, и све наравно што они пожеле прије него угасе свјећице на торти - рекла је за РТРС предсједница жирија Александра Спасојевић.