latinica  ћирилица
27/06/2022 |  18:00 ⇒ 19:29 | Аутор: СРНА

Додик: Видовдан - један од најважнијих датума у српској историји

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је команданту Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука бригадиру Милораду Крајшумовићу, као и свим припадницима овог пука крсну славу - Видовдан, истичући да је 28. јун један од најважнијих датума који је обиљежио српску историју кроз вијекове.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је изразио увјерење да је Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук способан да буде значајна одбрамбена компонента у оквиру Оружаних снага БиХ, гарант мира, безбједности и стабилности српског и других народа у БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да 28. јуна, на Видовдан, Република Српска одаје почаст Војсци Републике Српске која је у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату сачувала Републику и српски народ од потпуног страдања, прогона и нестанка, али и свим српским јунацима који су кроз вијекове бранили слободу и српски народ.

- Наша трајна и света дужност је да чувамо сјећање на њихову жртву, као и да сачувамо и одбранимо нашу Републику Српску која је гарант опстанка Срба на овим просторима - истакао је Додик.

Он је нагласио да генерације које данас живе у миру и слободи морају да знају и памте да је Војска Републике Српске у протеклом рату одбранила Републику Српску и сачувала српски народ.

- Окупљени око исте слободарске идеје, јединствени у својој намјери да се боримо за истину и правду, успјели смо да створимо Републику Српску, а припадници Војске Републике Српске дали су немјерљив допринос у њеној одбрани - навео је Додик у честитки.

Он је пожелио да сваки будући Видовдан буде завјет саборности, храбрости и одлучности српског народа да остану на часном и поносном путу својих предака који су увијек били на страни слободе, истине и правде, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године и за своју крсну славу узела је Видовдан, празник посвећен Светом кнезу Лазару и јунацима изгинулим у Косовском боју који се догодио на Видовдан 1389. године.

Реформом система одбране у БиХ у оквиру заједничких Оружаних снага формиран је Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук који баштини традицију Војске Републике Српске.