latinica  ћирилица
27/06/2022 |  20:54 | Аутор: СРНА

Угљевик: Служен видовдански парастос погинулим јунацима

У Угљевику је вечерас, поводом крсне славе Војске Републике Српске - Видовдана, служен парастос погинулим српским јунацима од Косовског боја до данас.
Угљевик: Служен видовдански парастос погинулим јунацима - Фото: СРНА
Угљевик: Служен видовдански парастос погинулим јунацимаФото: СРНА

У оквиру манифестације "Видовданске свечаности", парастос је служен испред Централног спомен-обиљежја на градском тргу на којем је исписано 301 име погинулих бораца Војске Републике Српске из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник општинске Борачке организације Угљевика Јован Маринковић рекао је да је парастос уочи Видовдана традиција када се одаје пошта свим страдалим Србима од Косовског боја до дана данашњег.

Маринковић је истакао да јунаци заслужују вјечно сјећање, јер су положили животе за Републику Српску.

- Угљевик је током отаџбинског рата дао огроман доприонос стварању Републике Српске, за њену слободу живот је положио 301 борац, а 648 их је рањено - рекао је Маринковић.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да Видовдан симболизује борбу српског народа за слободу.

- Одајемо поштовање свим див јунацима који су дали своје животе за слободу српског народа од Светог цара Лазара до отџбинског рата - нагласио је Перић.

Након парастоса, у угљевичком Центру за културу уприличена је изложба фотографија "Стари Угљевик кроз вријеме", аутора Бојана Марковића.

У оквиру "Видовданских свечаности" сутра ће се у општини Угљевик са почетком у 17.00 часова на платоу испред Центра за културу одржати Сајам народних рукотворина.