latinica  ћирилица
27/06/2022 |  21:07 ⇒ 21:08 | Аутор: СРНА

Новаковић-Бурсаћ: Уставни суд БиХ ради противуставно

Одлука Уставног суда БиХ којом су укинуте одредбе Декларације о уставним принципима Народне скупштине Републике Српске, те њени закључци у вези са преносом надлежности са нивоа БиХ на Српску у области правосуђа, пореза и одбране, потврђује да Уставни суд БиХ не ради у складу Уставом БиХ, изјавила је вечерас шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић-Бурсаћ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

- Уставни суд БиХ поново излази из уставних оквира и поново се упустио у тумачење нечега што није у његовој надлежности. У конкретном случају, ради се о надлежностима Народне скупштине Републике Српске и закључцима којима се изражава политички став, а то ни у ком случају по Уставу БиХ, није предмет којим треба да се бави Уставни суд БиХ -рекла је Новаковић-Бурсаћ за Срну.

Према њеним ријечима, Уставни суд БиХ упустио се и у ускраћивање права политичког мишљења јер се Декларацијом и закључцима Народне скупштине Републике Српске изражавају мишљења и ставови.

Она упозорава да такво дјеловање највише правосудне институције у БиХ води ка увођењу својеврсне диктатуре, гдје се Уставни суд БиХ појављује као неко ко спроводи протекторске мјере.

- Ми улазимо у зону потпуног безвлашћа, гдје врховна судска инстанца попут Уставног суда БиХ може да врши овакве егзибиције. Ми себи нећемо и не смијемо дозволити да одустанемо од Устава и важећих закона - поручује шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому.

Новаковић–Бурсаћ је изразила огорчење зато што у Уставном суду БиХ дуго већ дјелују три странца и два Бошњака који само испуњавају вољу бошњачко-муслиманске политике.

Уставни суд БиХ утврдио је 26. маја да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.