latinica  ћирилица
27/06/2022 |  21:33 | Аутор: СРНА

Шамац: Косовско предање достојно преносити на будуће генерације

У Горњој Слатини код Шамца вечерас је одржано видовданско вече и отворен традиционални "Видовдански сабор", са којег је поручено да косовско предање мора бити достојно преношено на будућа покољења.
У Горњој Слатини код Шамца одржано видовданско вече - Фото: СРНА
У Горњој Слатини код Шамца одржано видовданско вечеФото: СРНА

Свештеник Драган Павловић из Горње Слатине бесједио је о Косовском боју као дијелу националног и културног идентитета православних Срба.

- Косовско предање се преносило на генерације прије нас и ми, као насљедници тог предања, треба да га достојно преносимо на покољења која долазе - рекао је Павловић у бесједи на видовданској вечери у Дому културе.

Отварајући Видовданско вече и 18. "Видовдански сабор" Љубиша Станишић је у име Организационог одбора истакао значај данашњег скупа за овај дио Посавине.

У културно-забавном дијелу учестовали су хор "Херувими" и културно-умјетничка друштва са овог подручја.

Обиљежавање Видовдана биће настављено сутра у Горњој Слатини, гдје ће бити служен парастос српским војницима погинулим од Косовског боја, укључујући и 29 бораца Војске Републике Српске из овог мјеста.

За сутра је најављено и такмичење у шест спортских дисциплина, на којем ће учествовати око 200 мјештана Горње Слатине и засеока Грбача и Пањик.

Покровитељ ове манифестације је општина Шамац, уз помоћ спонзора са шамачког подручја.