latinica  ћирилица
27/06/2022 |  21:51 ⇒ 22:06 | Аутор: СРНА

Сијарто: Нема говора о забрани испоруке руског гаса

Мађарска чак ни не планира да разговара са другим земљама о забрани испоруке руског гаса, јер би ограничења упропастила економију земље, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Петер Сијарто (фото: EPA-EFE / MARTIN DIVISEK) -
Петер Сијарто (фото: EPA-EFE / MARTIN DIVISEK)

Сијарто је на састанку Европског савјета о транспорту, телекомуникацијама и енергетици у Луксембургу рекао да је на састанак дошао "са јасним мандатом према коме Мађарска не жели да води разговоре о ембаргу на гас".

- То би практично онеспособило нашу економију и цијелу земљу - навео је Сијатро на Фејсбуку, пренио је ТАСС.

О питању стварања заједничке платформе ЕУ за куповину гаса, о чему је планирано да се разговара на састанку у Луксембургу, мађарски министар је рекао да не види проблеме ако Европска унија тражи нове изворе гаса.

- Али учешће у томе може само бити добровољно, а државе чланице не могу бити подложне било каквој обавези у вези са куповином - рекао је Сијарто.

Сијарто је рекао и да је испорука руског гаса Европи знатно смањена због озбиљних техничких проблема са опремом гасовода "Сјеверни ток", који су настали због западних санкција.

Мађарска очекује да Европска комисија испита да ли је то, заиста, због чињенице да опрема која је послата на одржавање није враћена из Канаде.

- Ако је то тачно, онда очекујемо неке акције од Европске комисије како би се осигурало да испоруке гаса Европи не дођу у кризну ситуацију у кратком року - рекао је Сијарто.

Он је напоменуо да недостатак гаса доводи до даљег поскупљења на европском енергетском тржишту.

"Гаспром" је 14. јуна саопштио да мора да смањи испоруке природног гаса преко гасовода "Сјеверни ток", с обзиром на то да неке пумпне јединице за гас нису биле враћене са поправке од "Сименса" на вријеме. Њемачка компанија је саопштила да није у могућности да испоручи јединице из Канаде, јер је та земља увела санкције Русији.