latinica  ћирилица
27/06/2022 |  22:08 ⇒ 22:17 | Аутор: СРНА

Грачаница: Патријарх Порфирије присуствовао "Видовданском песничком бденију" (ВИДЕО)

У порти манастира Грачаница, у присуству Његове светости патријарха српског Порфирија и десетак епископа Српске православне цркве, одржано је 32. "Видовданско песничко бденије" - централна манифестација културе у оквиру обиљежавања Видовдана на Косову и Метохији.
Патријарх Порфирије присуствовао "Видовданском песничком бденију" - Фото: СРНА
Патријарх Порфирије присуствовао "Видовданском песничком бденију"Фото: СРНА

Највише признање ове манифестације "Златни крст кнеза Лазара", које додјељује Министарство културе Србије за цјелокупан стваралачки опус, уручено је Слободану Зубановићу из Београда.

Остали лауреати "Видовданског песничког бденија" су пјесник Ђорђе Нешић коме је припала Грачаничка повеља, пјесникиња Даница Вукићевић којој је припао "Кондир Косовке девојке" и пјесник Петар Матовић који је добио "Перо Деспота Стефана Лазаревића".

      View this post on Instagram

A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

У нади да ће се свет вратити себи, а сви људи испунити разлог свог доласка на светло, уз жељу да на њему заувек опстану своји на своме заједно са свима у знак дубоке захвалности" за додијељену награду Зубановић је прочитао дио записа насталог прије више година у Хиландару под насловом "Слово о једној истини".

Пред почетак бденија, у манастиру Грачаница патријарха српког Порфирија дочекали су епископи СПЦ заједно са монаштвом и сестринством Епархије рашко-призренске, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, те неколико десетина мјештана.

Ријечима "Ово је Ваш дом" патријарху српском је добророшлицу пожелио Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије.

Патријарх Порфирије ће ујутру у порти манастира Грачаница служити Свету архијерејску литургију, а у 13.00 часова ће на Газиместану служити парастос косовским јунацима и свим новомученицима.

Манифестацију "Видовданско песничко бденије" подржали су Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију, Министарство културе и информисања, косовска општина Грачаница и привремени орган општине Приштина са измјештеним сједиштем у Грачаници.