latinica  ћирилица
27/06/2022 |  22:40 ⇒ 22:46 | Аутор: СРНА

Власеница: Одиграна монодрама о Милунки Савић

У оквиру прославе 120 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", глумица Југословенског драмског позоришта из Београда Весна Станковић извела је вечерас монодраму "Милунка" у холу Средњошколског центра "Милорад Влачић" у Власеници.
Власеница: Одиграна монодрама о Милунки Савић - Фото: СРНА
Власеница: Одиграна монодрама о Милунки СавићФото: СРНА

Публика је имала прилику да чује личну исповијест хероине српских ослободилачких ратова Милунке Савић - о животу и смрти, рату, Србији и њеној историји из угла жене борца.

Станковићева је рекла новинарима да је први пут у Власеници одиграла Милунку Савић и да је играти овај лик велика одговорност.

- Милунка није била само жена и ратник, она је била симбол човјекољубља, патриотизма и љубави - истакла је Станковићева.

Она је додала да Милунка није отишла у рат зато што је вољела да ратује, већ да заштити своју државу, огњиште и напаћене људе.

- Патили су у Првом и у Другом балканском рату, јер су нас нападали и Турци и Бугари и Аустроугари са свих страна - рекла је Станковићева.

Она је додала да се јако бојала да ли ће као глумица, која је тако слаба у односу на Милункину снагу, моћи да вјерно прикаже њен лик, али је ову монодраму играла више од 250 пута широм свијета, од Аустралије до Канаде, и да јој се чини да допире до људи.

Станковићева је подсјетила да је Милунка у Први балкански рат отишла умјесто брата, преобучена у мушкарца под именом Милун Савић. Када је била рањена војска је открила њену тајну, али упркос војним правилима задржали су је у јединици.

Она каже да је Милунка Савић одликована са 12 медаља и једина је жена на свијету одликована француским Ратним крстом са палмом. Међу њеним одликовањима су и Орден за храброст, Карађорђева звезда са мачевима, медаља Милош Обилић, два ордена Легије части.

Станковићева је подсјетила да је Милунка након демобилизације родила дјевојчицу Милену, усвојила још три кћерке, те отхранила и одшколовала још тридесет шесторо дјеце радећи у Србији као чистачица у банци, а ноћу шијући војне униформе.

- Вјеровала је да само знање и образовање могу Србе и Србију спасити - нагласила је Станковићева.

Текст за ову монодраму написала је Станковићева, а режију потписује Петар Станојловић.

Монодрама је проглашена за најбољу на Међународном фестивалу у Земуну 2015. године, а исте године добила је и награду "Златни витез" на Међународном фестивалу у Москви.

Дводневна манифестација поводом обиљежавање 120 година од оснивања СПКД "Просјета" завршава се сутра када ће у холу власеничког Средњошколског центра од 19.00 часова наступити еминентни гуслари, Удружење за очување традиције "Бирач" Власеница, власенички писац и пјесник Аћим Тодоровић, а биће приказан историјат "Просвјете" у протеклим годинама.

СПКД "Просвјета" основано је 1902. године у Сарајеву, а његов рад је обновљен на Видовдан 1990. године.