latinica  ћирилица
28/06/2022 |  07:45 ⇒ 07:47 | Аутор: РТС

Тексас: Пронађено 46 тијела миграната у камиону

У камионској приколици у Сан Антонију у Тексасу пронађено је најмање 46 тијела миграната, што је један од најсмртоноснијих инцидената у кријумчарењу људи дуж америчко-мексичке границе, саопштиле су локалне власти.
Тексас, полиција (Фото: EPA-EFE/AARON M. SPRECHER) -
Тексас, полиција (Фото: EPA-EFE/AARON M. SPRECHER)

Ватрогасна служба Сан Антонија саопштила је да је у камиону, нађеном у понедјељак уз пругу на јужној периферији града, поред 46 тијела било још 16 људи који су пребачени у болницу због топлотног удара и исцрпљености, укључујући и четворо малољетника, преноси Ројтерс.

Шеф полиције Сан Антонија рекао је да је један радник чуо вапај за помоћ и пронашао приколицу хладњаче са дјелимично отвореним вратима и у њој више преминулих особа.

Температуре у Сан Антонију, који је око 250 километара од мексичке границе, у понедјељак су порасле на 39,4 степена Целзијуса уз високу влажност, напоменула је британска агенција.

Како су власти саопштиле, три особе су у притвору након овог инцидента.

Мексички министар спољних послова Марсело Ебрард је гушење миграната у камиону назвао "трагедијом у Тексасу" и написао је на Твитеру да су представници мексичког конзулата на путу ка мјесту догађаја, иако националности жртава још нису потврђене.

Посљедњих мјесеци забиљежен је рекордан број прелаза миграната на америчко-мексичкој граници, што је изазвало критике на рачун усељеничке политике америчког предсједника Џозефа Бајдена, преноси Ројтерс.