latinica  ћирилица
28/06/2022 |  08:46 ⇒ 08:46 | Аутор: СРНА

Мастиловић: Српски народ у грчевитој борби да се одржи на овим просторима

Историчар Драга Мастиловић изјавио је да је више од вијека прошло од Сарајевског атентата, а српски народ у БиХ као да се налази на истим стајним тачкама историје, са границом на Дрини, у земљи која је протекторат, најчешће недобронамјерних странаца.
Драга Мастиловић - Фото: СРНА
Драга МастиловићФото: СРНА

Мастиловић је Срни рекао да српски народ, у грчевитој борби да се одржи на овим просторима, брани институционални оквир Републике Српске, као посљедњи гарант опстанка "остатка остатака" српског народа западно од Дрине.

Он је истакао да готово читав 20. вијек изгледа као "празан ход" српске историје, у коме је српски народ поднио милионске жртве да би живио слободан, а уједињен је у једном државном оквиру, бранећи обје југословенске државе као "најбоље и дефинитивно" рјешење свог националног питања, док су други у његовом окружењу, најчешће на српској крви и на српском етничком простору, градили своју будућност.

- Када је у посљедњој деценији 20. вијека почео да излази из те "југословенске магле", српски народ није ни схватио да је већ доживио демографски колапс, да му недостају милиони живота, да су му националне територије распарчане и отуђене, а национална свијест растројена вишедеценијским порицањем и самопорицањем, а посебно систематским растурањем црквене организације као најзначајнијег кохезионог фактора српског народа - рекао је Мастиловић.

Зато је, нагласио је он Мастиловић, српски 20. вијек већим дијелом узалудно потрошен и мора бити велика опомена и путоказ садашњим и будућим генерацијама.

Припадник "Младе Босне" Гаврило Принцип убио је 28. јуна 1914. године у Сарајеву окупатора - аустроугарског надвојводу, престолонасљедника Франца Фердинанда.