latinica  ћирилица
28/06/2022 |  08:51 | Аутор: СРНА

Лазић: ВРС одбранила Српску и сачувала српски народ

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић изјавио је да је Војска Републике Српске одбранила Српску и сачувала српски народ на његовим вјековним огњиштима и да се никада не смије заборавити колику су жртву за Републику дали борци.
Вељко Лазић - Фото: РТРС
Вељко ЛазићФото: РТРС

- Никада не смијемо заборавити колику су жртву за Републику Српску дали наши погинули борци, рањени и инвалиди, а младе генерације морају да чувају трајну успомену и сјећање на ВРС, јер се на тај начин чува Република Српска - рекао је Лазић Срни, поводом обиљежавања Видовдана - крсне славе ВРС.

Он је напоменуо да Република Српска још потражује 1.652 нестала лица српске националности, док се у три спомен-костурнице у Српској у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налази 657 ексхумираних и неидентификованих посмртних остатака.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године и за своју крсну славу узела је Видовдан, празник посвећен Светом кнезу Лазару и јунацима изгинулим у Косовском боју који се догодио на овај дан 1389. године.

Реформом система одбране у БиХ у оквиру заједничких Оружаних снага формиран је Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук који баштини традицију Војске Републике Српске.