latinica  ћирилица
28/06/2022 |  09:31 ⇒ 09:31 | Аутор: РТС

Петковић: Приштина провокацијама не да Србима да прославе на миру празник

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Приштина покушава да на све начине испровоцира Србе на Космету и да српском народу не даје мира да своје највеће празнике обиљеже и прославе онако како доликује.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Фото: ТАНЈУГ

Честитавши српском народу Видовдан, Петковић је из Грачанице поручио да није први пут да за највеће празнике Приштина покушава да провоцира, те подсјетио на забрану уласка на Косово и Метохију министрима из Владе Србије, упад специјалаца "Росу" у привремени орган у Гораждевцу, као и хапшење повратника Милорада Ђоковића у Пећи.

Петковић је рекао за РТС да је најбитније да ће српски народ, који је у великом броју дошао у Грачаницу и на Газиместан да обиљежи Видовдан, бити миран и достојанствен јер жели на прави и искрен начин да обиљежи велики празник.

- Провокације, као и свих претходних пута, могу да дођу искључиво од Приштине. Ја позивам и наше људе да мирно и достојанствено обиљеже данашњи дан, јер данас се сјећамо и погибије наших великих јунака и оних који су дали своје животе за одбрану српства и православља - навео је Петковић.

Он је додао да је велики благослов за Грачаницу и српски народ што је тамо стигала Његова светост патријарх српски Порфирије.

- Присуство наше државе Србије и присуство наше цркве, то јединство које је оличено у нашој држави на челу са нашим председником Александром Вучићем и у нашој цркви на челу са патријархом Порфиријем је преко потребно јединство и снага нашем народу на Косову и Метохији - рекао је Петковић.

Говорећи о најави Приштине да ће током ове седмице регулисати питање регистарских таблица са своје стране, Петковић је истакао да су разговори једини пут до нормализације односа и позвао Приштину да не предузима једностране акције.

Он је подсјетио да је 30. септембра 2021. направљен споразум о регистарским таблицама и стикерима, те да тај режим остаје све дотле док се не пронађе трајно рјешење на високом нивоу.

Петковић је све у Приштини позвао да воде рачуна и да ако желе нешто да учине да прије тога разговарају са Београдом и да је то једини начин да се дође до нормализације односа.

Он је додао да је посредник ЕУ у преговорима Београда и Приштине Мирослав Лајчак добродошао на простор Косова и Метохије, нарочито на сјевер који ће такође посјетити, те да је важно да током боравка у Приштини пренесе приштинској страни колико је важно и неопходно да сви претходно постигнути споразуми морају да се поштују.

- Надам се да је та порука поново снажно пренијета овде и Приштини, посебно када је ријеч о формирању заједнице српских општина, јер да подсјетим и кажем, баш овде из ове осунчане Грачанице, наш народ нестрпљиво чека на формирање Заједнице српских општина - рекао је Петковић.

Подсјетивши да је приштински преговарач Бисљими пред Мирославом Лајчаком рекао да ће након постизања споразума о енергетици кренути у разговоре о формирању заједнице српских општина, Петковић је додао да Београд очекује и инсистира да се почне са тим разговорима.

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је синоћ у Грачаницу, гдје ће јутрос служи Свету архијерејску литургију, а затим на Газиместану и парастос палим српским јунацима у Косовској бици.

Патријарха је дочекао велики број вјерника и владика рашко-призренски Теодосије са свештенством.