latinica  ћирилица
28/06/2022 |  11:13 | Аутор: СРНА

Нешић: Уставни суд БиХ нема правила када је ријеч о Србима и Српској

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да Уставни суд БиХ нема правила када је ријеч о Србима и Републици Српској, јер одлучује по принципу "само нека је против Срба, шта нас брига за Устав БиХ".
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић је, коментаришући посљедњу одлуку Уставног суда БиХ о Декларацији о враћању пренесених надлежности коју је усвојила Народна скупштина, истакао да овај суд БиХ руши сам себе и своје раније одлуке, саопштено је данас из ДНС-а.

- Раније је доносио одлуке да није надлежан за разматрање декларација, резолуција и подзаконских аката, а сада тврди супротно и укида одредбе Декларације Народне скупштине о враћању пренесених надлежности и закључке о информацији о преносу надлежности. То говори о правној лакрдији Уставног суда БиХ - рекао је Нешић.

Он је подсјетио да је ово други пут, након Дејтона, да је Уставни суд БиХ одлучивао о нечему што није општи акт, односно Устав или закон и да је раније, као недопуштене, одбацио апелације које су се односиле на подзаконске акте.

Уставни суд БиХ утврдио је 26. маја да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.

Одлучујући о захтјеву 15 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске, Уставни суд БиХ утврдио је да постоји спор у вези с доношењем оспорених одредаба декларације и закључака Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности са БиХ на Српску у области правосуђа, одбране и безбједности, индиректног опорезивања и других питања.

Поједини посланици у парламенту БиХ објавили су јуче на друштвеним мрежама да су добили ову одлуку Уставног суда БиХ.