latinica  ћирилица
28/06/2022 |  11:47 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Џаферовић тражи укидање законских аката Републике Српске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић упутио је Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и допуна Закона о републичкој управи Републике Српске.
Шефик Џаферовић - Фото: РТРС
Шефик ЏаферовићФото: РТРС

Џаферовић је затражио од Уставног суда да укине ове акте.

Он је затражио да Уставни суд донесе привремену мјеру којим ће их ставити ван снаге до доношења своје коначне одлуке, како њиховом примјеном за вријеме трајања поступка не би била направљена, како је навео, непоправљива штета.

Џаферовићевим захтјевом је указано на "неусклађености одредби оспораваних закона" са одредбама Устава БиХ које се односе на начело владавине права, недискриминацију, успостављање јединственог тржишта на цијелој територији БиХ, међународне стандарде и обавезу ентитета да се у потпуности придржавају одлука институција БиХ.

У захтјеву се, између осталог, наглашава да су оспорени закони у супротности са законима БиХ из те области, те да се њима успоставља неуставни, паралелни систем инфраструктуре, контроле и правила у промету лијекова и медицинских средстава.

- Уклањање ових прописа јесте једино дјелотворно средство за осигурање права и заштиту здравља и живота грађана, слободу кретања робе и услуга, слободну тржишну привреду у БиХ, забрану дискриминације и успостављања функционалног политичког и економског поретка - саопштено је из кабинета Џаферовића