latinica  ћирилица
28/06/2022 |  11:50 ⇒ 11:50 | Аутор: СРНА

Ђурђевић најавио раст градског буџета и критиковао начин његовог извршења

Буџет Бијељине би до краја године могао бити увећан за три до четири милиона КМ на основу раста прихода од ПДВ и тај новац треба употријебити да се ублаже ефекти које инфлација и раст цијена имају на грађане, изјавио је данас предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић.
Александар Ђурђевић - Фото: РТРС
Александар ЂурђевићФото: РТРС

Према његовим ријечима, приход који град има од индиректних пореза, односно ПДВ, расте годинама уназад, прошле године био је 31 милион КМ, а пројекције и најаве из ресорног министарства су да би ове године тај приход могао ићи до 34 или 35 милиона КМ.

- Треба разговарати о томе да та средства, или бар дио новца који је највише прикупљен од суграђана, буде употребљен да се грађанима ублаже ефекти инфлације и раста цијена - истакао је Ђурђевић.

Уочи сутрашње сједнице Скупштине града Бијељина он је као значајније тачке дневног реда издвојио консолидовани извјештај о извршењу градског буџета за прошлу годину, као и за прва три мјесеца ове године.

- Из консолидованог извјештаја се може видјети како је трошен новац и шта су били приоритети градске управе, а одборници су и у претходном периоду указивали да нисмо задовољни начином на који се извршава буџет града Бијељина - рекао је Ђурђевић.

Како је навео, у прошлој години није извршено пет милиона КМ из градског буџета намијењених за капитална улагања.

- За лед расвјету обезбијеђена су два милиона КМ који стоје на рачуну већ двије године, као и милион КМ за спортску дворану, а да се пројекти нису покренули са мртве тачке - додао је он.

Ђурђевић каже да је код капиталних пројеката извршење буџета од 60 до 70 одсто, док текући трошкови расту и њихово је извршење 100 одсто.

Међу 24 тачке дневног реда које ће сутра разматрати одборници биће и извјештаји са планом рада јавних установа и предузећа Градско позориште, Дирекција за изградњу и развој, Дом здравља, Градско гробље, Еко деп и Топлана, као и информације о стању запослености и незапослености, као и предстојећој жетви у Семберији.

Ђурђевић је најавио да ће бити предложена допуна дневног реда тачком о измјени програма кориштења средстава прикупљених од боравишне таксе, а новац би, према приједлогу Туристичке организације града, требао бити употребљен за уређење такозване улице кишобрана у улици Патријарха Павла.

Сједница Скупштине града Бијељина почеће сутра у 10.00 часова у скупштинској сали Центра за културу "Семберија".