latinica  ћирилица
28/06/2022 |  11:56 ⇒ 12:12 | Аутор: СРНА

Све спремно за Самит НАТО-а у Мадриду; Јаке мјере обезбјеђења

Под јаким мјерама обезбјеђења у Мадриду је све спремно за почетак дводневног Самита НАТО-а на којем ће бити одређен стратешки смјер Сјеверноатлантске алијансе за наредну деценију, јавља извјештач Срне.
Самит НАТО-а у Мадриду (Фото: EPA/OLIVIER HOSLET) -
Самит НАТО-а у Мадриду (Фото: EPA/OLIVIER HOSLET)

Главне теме скупа Мадриду биће, осим питања приступања Финске и Шведске овом савезу, према најавама генералног секретара Јенса Столтенберга, и повећање броја снага високе спремности на више од 300.000.

Финска и Шведска предале су Столтенбергу захтјев за приступање НАТО-у 18. маја.

Столтенберг је најавио јуче да ће се НАТО сагласити у вези са новим пакетима помоћи партнерима, укључујући БиХ као и да ће продубити сарадњу са својим најближим партнерима.

- Усвојићемо нове пакете помоћи партнерима Грузији, БиХ, Молдавији, Мауританији и Тунису - истакао је Столтенберг.

Столтенберг је најавио да ће Аустралија, Јапан, Нови Зеланд и Јужна Кореја први пут учествовати на самиту Алијансе, те да ће се учесницима придружити Грузија и ЕУ.

За самит у Мадриду акредитовано је 1.400 новинара. НАТО самити нису годишњи догађаји јер је ријеч о скуповима који се одржавају у кључним тренуцима, као догађаји на којима лидери држава чланица непосредно доносе значајне одлуке о Сјевероатлантској алијанси.

Делегацију БиХ на Самиту предводи министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић, а чине је генерал Ивица Јеркић, бригадир Един Фако испред Оружаних снага БиХ, те амбасадор БиХ у Шпанији Данка Савић.

Самит Алијансе почиње данас и трајаће до четвртка, 30. јуна.