latinica  ћирилица
28/06/2022 |  12:12 ⇒ 13:02 | Аутор: СРНА

Медведев: Напад НАТО-а на Крим биће почетак трећег свјетског рата

Напад на Крим значиће објаву рата Русији, а ако то учини чланица НАТО-а, онда је то сукоб са цијелим Сјеверноатлантским савезом, трећи свјетски рат и тотална катастрофа, упозорио је замјеник предсједавајућег руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев.
Димитриј Медведев (Фото: EPА/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL) -
Димитриј Медведев (Фото: EPА/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL)

- Запад нас, као и обично, потцјењује. Ово није први пут у нашој историји да смо свим средствима стављени под притисак. Морамо се ослонити искључиво на властите ресурсе и интелигенцију. Ни у најтежим тренуцима нисмо подлегли притисцима, а "гвоздена завјеса" нам није постала препрека. И сада ће, сигуран сам, бити исто - рекао је Медведев у интервјуу за санктпетербуршки медиј "Аргументи и факти".

Према његовом мишљењу, евентуално примање Украјине у НАТО за Русију представља опаснију ситуацију од могућег уласка Шведске и Финске у ту алијансу.

Улазак Шведске и Финске у НАТО не доноси нам ништа посебно ново. Ове земље су раније имале односе са Русијом који се могу назвати прилично узајамно поштованим и обострано добронамјерним. Иако су се у прошлости, наравно, догађале различите ствари, истакао је он.

- Немамо и не очекујемо да имамо територијалне спорове с тим земљама, па чак ни разлоге за њих - навео је Медведев и нагласио да би, у случају уласка тих земаља у западну алијансу, Русија била спремна на узвратне кораке.

У случају таквог проширења НАТО-а, дужина копнене границе Алијансе са Русијом ће се више него удвостручити.

- Мораћемо ојачати те границе. Ненуклеарни статус Балтика постаће прошлост, озбиљно ће се повећати груписање копнених снага и морнарице на сјеверним смјеровима - указао је Медведев.

Он сматра да "нико није одушевљен" евентуалном уласком Шведске и Финске у НАТО, укључујући и грађане тих земаља.

- Није најбоља перспектива имати наше "искандере", хиперзвучне пројектиле, ратне бродове са нуклеарним оружјем на прагу властитог дома. Осим тога, како показује искуство од више деценија, ескалација напетости у односима са Русијом бесмислен је и скуп посао - навео је Медведев.

Он је изразио увјерење да ће Украјинци превладати искушења и да ће "за себе изабрати бољу будућност, јаке лидере, поштене законе и успјешан економски модел", али да није сигуран да ће тај модел бити повезан са ЕУ.

Медведев сматра да су "шансе Украјине да уђе у ЕУ - илузорне", да неће бити могуће "забранити руску културу у Украјини и да ће вријеме много тога ставити на своје мјесто".

Он је истакао да одлука Литваније о блокади транзита за руске производе према руској балтичкој енклави Калињинграду није била одлука самих Литванаца, већ САД.

Према његовим ријечима, ЕУ није инсистирала на блокади Калињинграда, схватајући могуће проблеме, већ је Литванија учинила то на захтјев САД.

Русија ће предузети узвратне мјере које ће бити врло тешке, најавио је Медведев не прецизирајући о чему је ријеч.

- Постоји и могућност кориштења асиметричних мјера, што ће, наравно, изазвати критичну ескалацију сукоба - истакао је Медведев и навео да ће "обични грађани Литваније патити због тога".