latinica  ћирилица
28/06/2022 |  12:41 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Видовдана на Газиместану

На Газиместану је почела прослава Видовдана, а Његова светост патријарх српски Порфирије служиће на овом мјесту парастос косовским јунацима и свим новомученицима.
Газиместан - Фото: СРНА
ГазиместанФото: СРНА

Свету архијерејску видовданску литургију и одлазак на Газиместан обезбјеђује велики број припадника Косовске полицијске службе који су измјестили саобраћај кроз Грачаницу, а свим возачима који планирају одлазак на Газиместан уручене су пропуснице.

Патријарх Порфирије поручио је данас у бесједи након литургије у порти манастира у Грачаници да се Срби кад год дођу на Косово и Метохију враћају себи јер ово јесте мјесто њиховог рођења, гдје су поникли, родили се за Христа, за цркву и његово јеванђеље.

Он је нагласио да без Грачанице, без Видовдана и свих светиња на Косову и Метохији Срби напросто нису оно што јесу, односно "нису оно нашта их је Господ позвао".

Предсједник Бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији упутио је јутрос из Манастира Грачаница у име Одбора честитку свим Србима, посебно Србима на Косову и Метохији, свештенству, монаштвима и сестринствима поводом Видовдана.

- Сретан што се послије двије године забрана уласка на територију Косова и Метохије налазим у Грачаници, на Светој архијерејској видовданској литургији и желим да у име Одбора честитам велики празник, дан без кога не бисмо постојали - рекао је Арлов.