latinica  ћирилица
28/06/2022 |  13:05 | Аутор: СРНА

Употреба ковид сертификата до краја јуна 2023. године

Чланице ЕУ одобриле су данас продужетак употребе ковид сертификата за годину дана, до краја јуна 2023. године, усљед наставка раста броја случајева ковида 19 пред сезону годишњих одмора.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Сертификати су са циљем омогућавања путовања у 27 земље блока током пандемије уведени у употребу у јулу прошле године и показали су се као ефикасно средство за помоћ кретању држављана ЕУ у региону у вријеме када више нису на снази епидемиолошке мјере као што је карантин.

У ЕУ је до сада издато готово двије милијарде сертификата, подсјећа АП.

Поменути документ свједочи о томе да је лице вакцинисано против вируса корона, да посједује недавни негативан тест на ковид 19 или да се опоравило од заразе.

Европски савјет саопштио је да се правило може раније укинути. Међутим, након што је већина земаља ЕУ укинула ограничења у посљедњих неколико мјесеци, усљед побољшане здравствене ситуације, недавни пораст броја случајева заразе новим сојевима вируса натјерао је власти да преиспитају своје стратегије.

Примјер преиспитивања и мијењања стратегије је Француска, чији је министар здравља Брижит Бургињон ове седмице препоручила становништву да носи маске у јавном превозу и на мјестима на којима се налази велики број људи.