latinica  ћирилица
28/06/2022 |  13:10 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Вулић: Уставни суд БиХ као фактор правне несигурности према директиви странаца

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је би Уставни суд БиХ требао да преиспитује уставност закона, а не политичких аката донесених у демократској парламентарној процедури.
Сања Вулић - Фото: РТРС
Сања ВулићФото: РТРС

Вулићева је за Срну рекла да је с пажњом прочитала одлуку Уставног суда, а са још већом пажњом издвојена мишљења предсједника Суда Мате Тадића и судије Златка Кнежевића, уз изјаву о неслагању с већинском одлуком судије Миодрага Симовића.

- Поразно је да Уставни суд у пленарној сједници одлучује на начин да су, од девет судија, очигледно три против, и да су стране судије превагнуле уз судије Бошњаке из Федерације - истакла је Вулићева.

Навела је да се опет види колико је важно било законом регулисати другачији избор троје страних судија.

- Брине ме реченица кад Уставни суд у одлуци наводи: `Уставни суд подсјећа како је у својој пракси успоставио одређени степен екстензивног тумачења дијела одредбе члана ВИ 3а Устава`. Дакле, својом праксом су само себи проширили уставну надлежност - навела је Вулићева.

Она је подсјетила да Уставни суд воли да истиче у одлукама "како штити Устав", али се види како га штити када се упуштају у шта год им неко пошаље умјесто да се баве уставним споровима, па све више постају фактор правне несигурности.

Уставни суд БиХ утврдио је 26. маја да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.